Facebook плаћа 550 милиона због кршења приватности

Agencije
Facebook плаћа 550 милиона због кршења приватности

Facebook је пристао да плати 550 милиона долара због тужбе за коришћење технологије препознавања лица у Илиноису.

 

У извештају Њујорк тајмса наведено је да је Facebook прекршио закон о биометријској приватности државе Илиноис прикупљајући податке милиона корисника без њиховог пристанка за производ компаније који обележава фотографије.

Иако су негирали кривицу, пристали су да плате 550 милиона "јер је у најбољем интересу заједнице и акционара да се ово питање заврши".

Тужбу против Facebookа поднели су 2015. године корисници државе Илиноис. Окружни судија из Сан Франциска је 2018. године пресудио против Facebookа, а компанија је изгубила жалбу прошле године.

У последњем кварталу 2019. године Facebook је зарадио 21 милијарду долара, тако да ће ова казна коју су платили бити само мали део од њихове зараде.

У 2010. години друштвена мрежа је увела Таг Суггестионс, функцију која је користила препознавање лица да би вас означила на фотографији пријатеља.

Тек у 2018. години направио је страницу која је омогућила корисницима да онемогуће ту функцију. Прошле године је ова функција аутоматски искључена за све кориснике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана