Европи треба 300 милијарди евра ако жели супербрзу 5Г мрежу

Танјуг
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ - Европа треба да упумпа 300 милијарди евра (355 милијарди долара) у телекомуникациону инфраструктуру до 2025. године ако жели да уведе супербрзу 5Г мрежу у 27-члани блок, како би подстакла економски раст и искористила потенцијал те технологије, према данас објављеној студији консултантске куће БЦГ.

Студија, коју је наручила група за лобирање у телекомуникацијама ЕТНО, стиже у вријеме кад Европска унија полаже наде да ће је 5Г извући из рецесије изазване пандемијом ковид-19 и да ће јој омогућити да преузме водећу улогу у обласи Интернета ствари, односно уређаја повезаних на мрежу, преноси Ројтерс.

Међутим, телекомуникациони оператери у ЕУ нису вољни да улажу у 5Г мреже, које би могле да подрже паметне фабрике и аутономне аутомобиле, због великих издатака, и наводе да их строга антимонополска правила ЕУ спрјечавају да удруживањем снага уђу у ове скупе пројекте.

„Потребно је 150 милијарди евра да се у Европи оствари потпун 5Г сценарио, док је додатних 150 милијарди евра потребно да се завршила надоградња фиксне инфраструктуре за гигабитне брзине”, наводи се у извјештају.

Телекомуникациони оператери су разочарани и због кашњења тендера за 5Г спектар, односно за додјелу фреквенција, због преусмјеравања фокуса држава чланица на пандемију.

У студији се предлаже неколико мјера које би владе и регулатори могли да примјене за јачање телекомуникационе индустрије.

„Један од тих корака је прихватање нових модела власништва, укључујући својевољно дијељење инфраструктуре, што може да убрза увођење мреже, да смањи укупан утицај на животну средину и повећа трансфер знања међу партнерима”, наводи се у извјештају.

Ублажавање правила како би се омогућило пружаоцима телекомуникационих услуга да сарађују и коинвестирају, или одвајање изградње инфраструктуре од дјелатности пружања телекомуникационих услуга предузећа, такође су неки од предлога изнетих у студији.

На крају, предлаже се да се европским оператерима дозволи да монетизују промет података на својим мрежама како би сустигли ривале као што су Гугл, Фејсбук, Мајкрософт и други технолошки гиганти.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана