Естонија нуди визе за дигиталне номаде: Не морате бити физички присутни

ГС
Естонија нуди визе за дигиталне номаде: Не морате бити физички присутни

Талин - Влада Естоније покренула је пројекат лансирања виза за дигиталне номаде.

Како је пандемија вируса корона приморала компаније да још једном размисле о својим политикама када је у питању рад на даљину, Естонија је почела реализацију креирања нове визе која би у њихову земљу позвала људе који нису физички везани за канцеларију.

Ова балтичка земља претходно је створила програм е-држављанства који дозвољава међународним предузетницима да приступе дигиталним сервисима естонске владе и започну бизнис у Европској унији, без потребе да буду физички присутни. Ова нова виза ће омогућити радницима да остају у земљи и иду из земље како желе.

"Ова виза за дигиталне номаде ће учврстити имиџ Естоније као е-земље и дати јој утицајнији глас на међународном нивоу", рекао је естонски министар унутрашњих послова Март Хелме.

Више од 50.000 људи из 157 различитих земаља постали су е-држављани од лансирања програма 2014. године, а виза за дигиталне номаде жели да привуче технолошки потковане дугорочне путнике који ће остављати дио новца и у Естонији, без узимања послова локалном становништву.

Очекује се да нова виза буде лансирана у фазама почевши од овог мјесеца и иако се финални детаљи још разрађују, очекује се да скоро 1.800 виза сваке године буде доступно за останак у земљи током периода од једне године. Влада Естоније каже да ће пријаве за визу за дигиталне номаде бити оцјењиване строго као и пријаве за остале категорије визе, као и да не постоји гаранција да ће је неко примити.

Неколико других европских земаља, попут Њемачке, Шпаније, Португала и Чешке, нуде визе за посјетиоце или фриленсере који могу да обезбједе одређени ниво мјесечне зараде, али ова естонска виза ће бити прва на свијету која ће се давати дигиталним номадима, који се понекад од фриленсера разликују по томе што могу бити трајно запослени код једне компаније, пише портал Лоунли Планет. 

Естонија је своје границе за посјетиоце отворила првог јуна, али посјетиоци могу бити упућени на останак у карантину ако долазе из земље у којој има више од 15 заражених на 100.000 становника.

(B92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана