"Ел-Џи" одустао од производње телефона

Срна
"Ел-Џи" одустао од производње телефона

СЕУЛ - Јужнокорејски "Ел-Џи електроникс" угасиће своје одјељење за производњу мобилних телефона након што није успио да нађе купца за њега, што значи да је ово први велики произвођач који се потпуно повлачи са тржишта.

"Ел-Џи" ће свој тржишни удио у Сјеверној Америци од десет одсто препустити "Самсунгу" и "Еплу".

Аналитичари очекују да ће "Самсунг" боље моћи да покрије упражњено мјесто на тржишту јер, за разлику од "Епла", у понуди има више телефона из средњег цјеновног ранга, у којем је своје производе нудио и "Ел-Џи".

Одјељење за паметне телефоне ове компаније из Јужне Кореје у посљедњих шест година нагомилало је губитак од 4,5 милијарди долара.

Компанија ће сада моћи да се фокусира на раст у сегментима електричних возила, повезаних уређаја и паметних домова, наводи се у њеном саопштењу.

"Ел-Џи" је рано ушао на тржиште мобилних телефона са бројним иновацијама, укључујући камере са веома широком углом. На врхунцу је био 2013. године, када је био трећи произвођач паметних телефона у свијету, иза "Самсунга" и "Епла".

Касније су његови најбољи модели имали серију софтверских и хардверских промашаја, што је довело до пада продаје у комбинацији са споријим темпом софтверских освјежавања.

Аналитичари сматрају да је "Ел-Џи" заказао у области стручности у маркетингу у поређњу са кинеским ривалима.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана