Десет лаких начина да убрзате телефон и продужите трајање батерије

Agencije
 Десет лаких начина да убрзате телефон и продужите трајање батерије

Купили сте сјајан нови телефон и већ неколико мјесеци касније схватили да није баш тако брз као некада? Сви се то прије или касније деси, а проблем није ограничен на јефтиније уређаје - и многи врхунски телефони су склони барем благом успоравању након вишемјесечне употребе.

Апликација за управљање датотекама коју је направио Google не само да анализира неискоришћене датотеке и апликације, већ омогућава и лак пренос датотека. Посебно је корисна када покушавате да пронађете непотребне датотеке на свом телефону.

Онемогућите (или деинсталирајте) bloatware и некоришћене апликације

Већина Андроид телефона уређаја долази са одређеним обликом bloatware апликација на себи. Срећом, можете онемогућити - или у неким случајевима деинсталирати - већину апликација које су унапријед инсталиране на вашем телефону ако не желите да их користите.

Идите у Settings -> Apps и провјерите инсталиране апликације. Обришите или стопирајте оне које вам нису потребне.

Провјерите да ли сте инсталирали најновије ажурирање

Добра пракса је да вам телефон увијек буде ажуриран, јер већина произвођача кроз њих исправља грешке и побољшава стабилност уређаја. Google такође издаје мјесечне безбједносне исправке, које су кључне јер нуде исправке за безбједносне рањивости. Иако можда не видите огромну разлику у цјелокупном корисничком искуству приликом инсталирања безбједносне закрпе, она обично садрже исправке који значајно побољшавају перформансе вашег телефона.

Да бисте видјели да ли је на вашем телефону доступно ажурирање, кликните на Settings -> About Phone -> System update.

Инсталирајте Лите верзије апликација

Ако користите телефон с ограниченом меморијом и складиштем, употреба лоше оптимизоване апликације може изазвати пуно фрустрација. Фацебоок је савршен примјер за то, јер апликација има тенденцију да буде спора чак и на потпуно новим телефонима. Ипак, Фацебоок има Лите верзију своје апликације која ради подједнако добро а користи дјелић ресурса "велике" апликације. То није све. Ту су и, на примјер, Мессенгер Лите, Тwиттер Лите, Скyпе Лите, YоуТубе Го (и сличне Гоогле апликације са анаставком "Го")...

Очистите почетни екран

Коришћење лајв позадина има тенденцију да успори рад, посебно ако користите јефтинији телефон. Ако примијетите кашњење приликом пребацивања између апликација или када напуштате апликацију да бисте се вратили на почетни екран, покушајте да се пребаците на статичку позадину.

Пробајте други "лаунцхер"

Иако многи произвођачи сада иду у правцу поједностављивања корисничког интерфејса телефона, и даље је УИ често претрпан и тежак за коришћење. Нарочито у томе предњаче кинески произвођачи са својим интерфејсима какви су ЕМУИ и МИУИ код Huawei, односно Xiaomi телефона. Ипак, то се све може заобићи преласком на друге launcher-е као што су Nova Launcher и Action Launcher и који омогућавају прилагођавање сваког аспекта корисничког интерфејса.

Оптимизујте батерију

Ако приметите да се батерија телефона троши брже него обично, често су разлог апликације које у позадини раде и троше батерију. У Settings -> Battery можете видети које апликације посебно троше батерију и зауставити их кликом на Фоце стоп. Још нешто, ако батерија на траје ни један дан, постарајте се да увек имате код себе екстерну батерију.

Онемогућите "always on" мод

Екран који је увек укључен је свакако користан јер можете видети обавештења без потребе да откључавате телефон, али ова функција долази са ценом - трајањем батерије. Ако видите да се батерија троши брже него што треба, искључивање "Always on" екрана може бити једноставан начин да се ријеши проблем.

Искључите bluetooth када није потребан

Искључивање bluetooth-а омогућиће вам да продужите трајање батерије. Разлика можда неће бити драстична, али и то мало може бити од помоћи, па има смисла искључити га када се не користи.

Не инсталирајте оптимизаторе батерије

Ово може изгледати контраинтуитивно, али већина апликација за "поправљање" батерија не вриједи много. Ови програми не раде ништа друго од уклањања апликација које се покрећу у позадини и брисања кеша вашег телефона, али често по цени наметљивих огласа, па чак и малвера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана