Деценијама се спремају за "ратове звијезда", а ракете још увијек лансирају са флопи дискета

Agencije
Деценијама се спремају за "ратове звијезда", а ракете још увијек лансирају са флопи дискета

Прије око пет година сазнало се да је, у то вријеме, војска САД још увијек користила осмоинчне дискете и рачунаре из седамдесетих година прошлог вијека за управљање лансирањима нуклеарних ракета.

Наредбе о лансирању ракета од предсједника до скоро су стизале на тим прастарим дискетама. Војска је недавно признала да су дискете коначно "пензионисане", и да су замијењене "значајно безбједнијим "солид-стејт" рјешењем".

Дискете су коришћене у IBM-овом командном систему SACCS који је у употребу ушао 1975. године.

Војска је SACCS користила за слање хитних порука из командних центара јединицама, а дискете нису престајали да користе због тога што, како тврде, не могу да се хакују, будући да су настале прије интернета.

"Не можете да хакујете нешто што нема ИП адресу. То је јединствен систем. Прастар је, али је одличан", каже потпуковник Џејсон Роси.

Иако је Министарство обране САД још 2017. године планирао да замени IBM SACCS рачунаре новијим и савременијим, а дискете - "преносним терминалима" за складиштење података, то није учињено све до недавно.

Војно ваздухопловство, међутим, још увек није потврдило да ли је нови систем у потпуности стављен у погон, односно да ли је стари потпуно замијењен, али су признали сада ради много брже.

И поред тога што је САЦЦС командни систем старији од 40 година, у ратном ваздухопловству је владало увјерење да је он безбједносно непробојан, као и да су га све године службе сасвим добро одржавали.

Модернизација и инсталирање новог система, који је од толиког значаја за војску, није једноставна ствар, јер код таквих компјутерских система треба бити сигуран да нико не може да преотме контролу над њим, већ да он увек извршава оперције које су му задате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана