Dark web тржиште: Шта се највише продаје на тамној страни интернета?

ГС
Dark web тржиште: Шта се највише продаје на тамној страни интернета?

На узорку од испитана три главна dark web тржишта истраживачи су направили "пресjек" тога који су подаци најтраженији на илегалном дијелу интернет продаје.

Испитивање је радила компанија Тербиум Лабс, а подаци на продају разврстани су у шест категорија: лични подациплатне картицефинансијски рачуни и акредитивинефинансијски рачуни и акредитиви"упутства за превару" и "алати/шаблони за превару".

Сајбер криминалци временом су унапредили начин трговања на легалним тржиштима, па данас више личе на велике продајне ланце као што су Амазон или eBay, пише сајт Help Net Securty.

Резултати најпопуларнијих "артикала су седећи": Упутства за преваре (у којима се наводи да постоје детаљни водичи и процеси) су убедљиво први, са 49% удела, затим су ту лични подаци (15,6%) и нефинансијски рачуни и акредитиви (12,2%).

Међу оним слабије продаваним налазе се финансијски рачун и акредитиви (8,2%), алати/шаблони за преваре (8%) и платне картице (7%).

Вриједност личних података

Друга врста најчешћих података која се налази на овим тржиштима - лични подаци - излаже организације пхисхинг нападима, компромитвању пословних мејлова, као и преузимању налога. Сајбер криминалципрецизније да бирају жртве ако знају више ствари о њима, а могу и лакше да се лажно представљају.

Просечна цена личних података за једну особу је око 8.5$, а неки од најјефтинијих коштали су и само 1$.

Ако знамо колику штету читавим организацијама могу овакви подаци да направе, онда је заиста застрашујуће сазнање да се могу набавити за цену која је толико ниска.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана