Дан када је Бил Гејтс представио Windows и промијенио свијет

B92
Foto: Cnbc

На данашњи дан, 1983. године, Бил Гејтс и Мicrosoft су свијету први пит приказали Windows оперативни систем.

Иако неће бити објављен до 20. новембра 1985. године, Мicrosoft је Windows 1.0 оперативни систем први пут приказао 10. новембра 1983.

Оригинално име за Windows у то време је било Interface manager, али је оно касније промењено. За измјену имена софтвера је заслужан Роуланд Хенсон, Микрософтов маркетинг гуру, који је убиједио Гејтса да назив оперативног система промијени у Windows.

Није било сигурно да ће Мicrosoft бити успјешан са својим тадашњим приступом, јер је постојао велики број конкурентних алтернатива.

Гејтс је тада најавио да ће Windows имати падајуће меније, подршку за миша и могућност покретања неколико апликација истовремено, као и бројне друге функције.

Сматрало се да ће Windows имати највећу вјероватноћу да оствари успјех од свих поменутих платформи, али у то вријеме није било гаранција да ће се то и обистинити.

Две године касније, прва верзија Windows је званично, комерцијално објављена 20. новембра 1985. године, након чега је исписана историја у индустрији софтвера и света информационих технологија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана