Да ли ће 2020. бити година јефтинијих смартфона?

Agencije
Да ли ће 2020. бити година јефтинијих смартфона?

Након неколико година раста цијена и пада продаје током ове године могли би видјети више одличних модела смартфона који неће коштати хиљаду америчких долара,

Прије 13 година Стив Џобс је представио први паметни телефон и тиме означио почетак ере у којој ће ти уређаји постати свеприсутни и неизоставни дио наше свакодневице.

Притом су се развили у супербрзе рачунаре џепног издања с камерама које су у рангу с професионалним. Али, највећа промјена коју можемо очекивати у наредних годину дана вјеројатно неће имати везе с бољим перформансама, новим екранима или јачим камерама.

Прије ће бити како ћемо се морати суочити с тиме како висококвалитетни смартфони са функцијама као што су препознавање лица и екранима без рубова више неће коштати хиљаду америчких долара комад. Након неколико година подизања цијена, 2020. би могла бити година током које ћемо добити јефтиније паметне телефоне с напредним функцијама.

Самсунг је већ представио моделе Galaxy S10 lite и Galaxy Note 10 Lite. Оба су верзије њихових прошлогодишњих топ модела и нуде већину значајки као и перјанице, али вјероватно уз нижу цијену.

Компанија TCL, иначе познатија по телевизорима, понудила је нови смартфон с оперативним системом Андроид који ће коштати мање од 500 америчких долара. TCL 10 Про опремљен је функцијама које нема ни двоструко скупљи Apple-ов iPhone 11 Pro, као што су читач отиска прста уграђен у екран и четири леће камере позади.

Према најавама, неће бити једини. Apple би могао напокон у продају пустити насљедника модела IPhone SE, јефтинијег смартфона из 2016. године. Прича се како би и Гоогле могао у понуду уврстити идуће издање јефтинијег модела из серије Пиxел. Google Pixel 4а могао би изгледати слично као и 3а, али с мање камера позади 

OnePlus и Аsus вјеројатно ће наставити нудити смартфоне који се по значајкама могу мјерити с Apple-om, Google-om и Samsung-om, али по значајно нижим цијенама.

Зашто би паметни телефони могли појефтинити?

Заокрет према јачим јефтинијим моделима није случајан. Продаја смартфона задњих је неколико година успорила. Број испоручених примјерака на глобалном нивоу почео се опорављати тек у трећем тромјесјечју прошле године, након седам квартала пада (према подацима компаније Интернатионал Дата Цорпоратион).

Могуће је како су за опоравак тржишта барем дјелимично заслужни и јефтинији смартфони, оцјенују у тој компанији. Томе у прилог иду и резултати истраживања НПД Гроуп, објављени у децембру 2019., према којима је мање од десет одсто купаца спремно платити више од 1.000 америчких долара за нове смартфоне.

Галаxy С20 Ултра 5Г могао би стићи с пуно меморије

Такође, чини се како велики произвођачи попут Апплеа, Самсунга и Гооглеа мијењању начин на који формирају цијене својих уређаја и како их позиционирају на тржишту.

Напримјер, Аппле је позиционирао јефтинији модел иПхоне 11 као перјаницу ове године, док је скупља функција добила ознаком Про. Самсунг је, пак, понудио Галаxy С10е уз Галаxy С10, док је Гоогле избацио јефтинији модел тек неколико мјесеци након скупљег,

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана