Chrome најављује: Вјештачка интелигенција као помоћ у претрази

Agencije
Chrome најављује: Вјештачка интелигенција као помоћ у претрази

Google Chrome планира увођење опције за идентификацију фотографија уз помоћ машинског учења, што би требало да буде корисно за све оне који имају мање или веће потешкоће са чулом вида.

Интернет често умије да буде компликован за навигацију, а посебно за оне који живе са одређеним потешкоћама. То се посебно односи на оне којима је оштећено чуло вида, због тога што највећи дио садржаја има визуелне компоненте које су од виталног значаја за разумијевање.

Google је одлучио да ријеши тај проблем, па је најавио увођење нове функције за Chrome која ће уз помоћ машинског учења препознавати шта је на сликама, да би након тога онима којима је то потребно понудила текстуалне описе.

Највећи проблем је то што на мрежи постоје милиони фотографија које не садрже описе и кључне ријечи, па корисници од описа добију само ријеч "фотографија". То би са новом опцијом могло да се промијени, што би донијело олакшање великом броју корисника којима је нова опција неопходна.

Опција ће бити доступна само онима који имају читаче екрана који нуде аудио или подршку на Брајевом писму.

Да би се функција активирала у оквиру Chromea неопходно је да се оде у Settings, па у Advanced на дну стране, затим се пронађe Accessibility секција и активира опција Get image descriptions from Google.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана