ChatGPT одсад подржава гласовне разговоре и упите базиране на фотографијама

GS
Foto: ChatGPT

ChatGPT добија озбиљна побољшања која ће овом chatbotu омогућити да се носи с гласовним наредбама и упитима базираним на фотографијама.

Корисници ће моћи водити гласовни разговор с ChatGPT-om на уређајима који користе оперативне сисеме Андроид и иОС, али и користити фотографије као начин упита. Компанија OpenAI, која стоји иза овог chatbota, већ је лансирала надоградње које ће у почетку бити доступне Плус и Ентерприсе корисницима, а потом и осталима.

За испробавање опције гласовних разговора у ChatGPT апликацији потребно је одабрати Settings - New Features, а додир дугмета микрофона ће бити могуће одабрати један од пет различитих гласова.

Из компаније OpenAI кажу да двосмјерне гласовне разговоре омогућава нови text-to-speech модел који из текста ствара "звук попут људског гласа и свега неколико секунди узорка говора". Компанија је креирала пет гласова уз помоћ професионалних глумаца, а њен Whisper систем препознавања говора претвара ријечи које је корисник изговорио у текст.

Занимљива је и функција која се односи на фотографије. ОпенАИ наводи да корисник може показати chatbotu фотографију нпр. свог роштиља те поставити питање зашто неће да се упали, а могуће је добити приједлог јела на основу намирница фотографисаних у фрижидеру. Такође, може се затражити ријешење математичког проблема који се фотографише.

У међувремену је компанија Microsoft истакла могућности Copilot AI интерфејса да ријеши математички проблем у Windowsu.

OpenAI користи ГПТ-3-5 и ГПТ-4 да омогући препознавање фотографија. 

За кориштење ове опције, потребно је додирнути дугме за фотографију, односно иконицу "плус" на иОС-у и Андроиду, а потом изабрати постојећу фотографију на уређају или направити нову. Такође, могуће је постављати питања ChatGPT-u о више фотографија те користити алат за цртање како би се фокус ставио на одређени дио фотографије.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана