Бројеви телефона доступни у Гугл претрази: Да ли је и ваш међу њима?

ГС
Бројеви телефона доступни у Гугл претрази: Да ли је и ваш међу њима?

Нема ничег новог у томе да се ВацАп бори са сигурносним проблемима.

Независни сајбер-стручњак из Индије и "ловац на багове" Атул Џајарам је, тако, пронашао још један пропуст. Он тврди да су бројеви телефона многих ВацАп корисника доступни помоћу једноставне Гугл претраге.

Како каже, бројеви су доступни свима у "плаин-теџт" варијанти, односно отвореном тексту, а погођени су корисници из скоро свих земаља. Грешка се налази, тврди Џајарам, у опцији "Цлицк то цхат" на десктоп верзији апликације ВацАп.

Друштвена мрежа уклонила налоге повезане са групама бијелих супрематиста
Када се та опција одабере, корисници могу да се дописују са неким а да немају меморисан његов број телефона. Ипак, Гугл их индексира, па су тако доступни за претрагу, пише Тек радар.

"У зависности од поставки приватности, лако се могу пронаћи статус и фотографија профила, као и име. С обзиром на то да се види и ваш број мобилног телефона, најбољи начин да се заштитите је да обришете ВацАп налог или промените број", каже Џајарам.

Бројеви телефона повезани са ВацАп налогом у било којој земљи могу се пронаћи укуцавањем овога у Гоогле претрагу: сите:ња.ме"позивни_број".

На пример, српским бројевима можете приступити укуцавањем сите:ња.ме "+381".

ВацАп није забринут

ВацАп је, међутим, имао одговор на ово. Не чини се да су нешто посебно забринути, упркос приједлогу Џајарама да је требало да користе енкрипцију.

"Мада цијенимо овај истраживачки извештај и вријеме које је утрошено, не сматрамо да је то проблем јер садржи индекс претраживача УРЛ-ова које су корисници ВацАп-а изабрали да учине јавним. Сви корисници, укључујући компаније, могу да блокирају нежељене поруке једним притиском на дугме", објавили су из компаније.

Међутим, чини се да је овај став превише лежеран. Данас су мобилни телефони саставни део живота, и уколико нечији број падне у погрешне руке, штета може да буде велика.

(Б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана