Ближи ли нам се завршетак ере 3Г мрежа и телефона

GS
Foto: Arhiva

У данашњем све брже еволуирајућем свијету технологије, кораци напретка неуморно газе према напријед, остављајући за собом оно што је некада било револуционарно. Данас стојимо пред питањем: да ли је дошао крај ере 3Г мрежа и телефона?

3Г (трећа генерација) мреже и уређаји су револуционарни напредак у свијету комуникације, омогућавајући нам приступ интернету и мултимедијалним садржајима. Међутим, брз развој технологије довео је до појаве 4Г и 5Г мрежа, које су донијеле неупоредиво веће брзине преноса података и боље перформансе. Док су 3Г мреже и даље коришћене за гласовне позиве и основне услуге преноса података, многи оператери су већ преусмјерили своје ресурсе на унапређење нових генерација мрежа. Свједоци смо да у посљедње вријеме и домаћи телеком оператери све чешће уз прилагођене акције и понуде, позивају своје кориснике да старе СИМ картице замијене за нове, 4Г.

Овај напредак доноси са собом и одређене промјене у инфраструктури и технологији. Старији 3Г уређаји постају све мање компатибилни са све софистициранијим мрежама и апликацијама које захтијевају бржу везу. Одласком у иностранство гдје је већ у употреби 4Г и 5Г мрежа чак је и немогуће користити 3Г картице и оно што са њима добијамо у БиХ. То нас доводи до закључка да је 3Г мрежа на заласку, а 4Г и 5Г постају нова нормалност.

Технолошки напредак несумњиво гура свијет напријед, отварајући врата за нове иновације и могућности које ће обликовати начин на који се повезујемо и комуницирамо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана