Битка за Вуковар: 30 година касније поново бјесни рат, али у видео-игри

ГС
Foto: илустрација

Хрвати осмислили видео-игрицу у којој покушавају да дочарају сукобе из деведесетих.

Тридесет година после националних сукоба на територији бивше Југославије, чини се да је потреба за реанимацијом историје у комшилуку досегла врхунац.

Наиме, скуп амбициозних хрватских програмера, који нису били ни рођени у вријеме поменутих сукоба су креирали видео игрицу са фокусом на ратне сукобе почетком деведесетих. Окосница цијелог пројекта је битка за Вуковар, како је и сама игрица добила име.

Сам пројекат је у Хрватској наишао на егзалтирану подршку, а креатор је поносно изјавио за њихову националну телевизију да ће у игрици ликови бити инспирисани стварним људима и догађајима.

"Игрица креће тако што је Лука Андријанић оборио два авиона ЈНА-а", каже Дарко Галић, предсједник удружења KRO Game Devs.

"У ратној видео-игри верно ће бити приказане најважније акције и битке, али и историјске личности из '91. Циљ нам је да то буде едукативна игра без пуно пуцачина, већ више да описује поједине акције које су биле у битки за Вуковар. Најбитнији догађаји и најбитнији људи који су бранили те положаје, значи од Борова насеља до Сајмишта, Митница, Лужац па чак и село Богдановци који су били предграђе Вуковара", каже Галић.

"У њену израду укључили су се гејмери из целог света, а у помоћ су им прискочили вуковарски бранитељи који су их одвели на локације и препричавали догађаје" , изјавио је предсједник удружења.

Игра је тек у развојној фази, а у будућности би требало да буде обогаћена биткама за одбрану Дубровника, Госпића, Карловца, као и операцијама Бљесак и Олуја.

Колико овакви пројекти могу да унаприједе, а колико да уназаде међунационалне односе, остали смо ускраћени за одговор, јер  из KRO Game Devs.још увијек нису одговорили на питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана