Бил Гејтс: "Признајем! Крив сам!"

Agencije
Бил Гејтс: "Признајем! Крив сам!"

Суоснивач Miocrosoftа Бил Гејтс изјавио је да је његова кривица то што је та компанија пропустила шансу да на вријеме развије Windows Mobile, како би он постао основни оперативни систем за преносне уређаје.

Главни разлог за то је, према његовим ријечима, био антимонополски случаја који је у том периоду против Microsofta водило америчко Министарство правде, на шта је та компанија била примарно усредсређена.

Та тужба је имала веома лош утицај на Microsoft, јер компанија није могла да се фокусира на креирање оперативног система за мобилне телефоне, рекао је Гејтс у интервјуу који је дао The New York Times-у. .

Он сматра да је то главни разлог зашто данас на мобилним телефонима доминира Андроид уместо Windows Mobile-а. Због те тужбе у Microsoft-у нису успjели да припреме Windows Mobile OS за (неименовани) Моторола телефон.

Претпоставља се да је у питању Мoto Droid модел из 2009. године, први Андроид уређај који је Моторола направила. Тај телефон је имао велики утицај у популаризацији Андроид-а у САД.

Бил Гејтс каже да је Microsoft био близу тога да Windows Mobile "побиjеди", али сматра да он сам није обратио довољно пажње на то и да је пропустио шансу.

Microsoft је закаснио само три мјесеца, а да су успјели да заврше OS раније, сигуран је да би се Моторола одлучила за  Windоws mobile. Међутим, Андроид је искористио своју шансу и данас људи готово да не знају шта је то Windows Mobile.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана