Ажурирајте своје „ајфоне“ и „ајпеде“, Епл открио сигурносну рупу у систему

ГС
Foto: Илустрација

„Епл“ је открио безбjедносну рањивост код бројних моделе „ајфона“, „ајпеда“ и рачунара „Мек” која потенцијално омогућава хакерима да преузму потпуну контролу над уређајима.

Компанија је саопштила да је „свjесна да је овај проблем већ можда био активно искоришћаван“. „Епл“ је још у сриједу објавио два безбједносна извјештаја о томе, али нису били широко медијски пропраћени, наводи британски Гардијан.

Уређаји који су погођени овим безбједносним ризиком су „ајфони 6 Ес“ и новији модели, „ајпеди“ пете генерације и новији, сви „ајпед про“ и „ајпед ер 2“ модели, као и „Мек“ рачунари са оперативним системом „монтереј“.

Стручњаци савјетују кориснике да што прије ажурирају поменуте уређаје.

Из „Епла“ су објаснили да рупа у безбједносном систему омогућава хакеру да преузме пуну контролу уређаја као администратор, каже Рејчел Тобак, извршна директорка "SocialProof Security".

Они који би требало да буду посебно пажљиви и што прије ажурирају софтвер су људи у јавном простору, попут активиста и новинара који би могли да буду мете софистицираних хакерских напада, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана