Апликација прати и препознаје људе у изолацији, селфи за 20 минута или вас пријављује полицији

ГС
Апликација прати и препознаје људе у изолацији, селфи за 20 минута или вас пријављује полицији

Пољска је лансирала апликацију која ће помоћи полицији да осигура да људи у изолацији, који су дошли из иностранства, не крше забрану изласка из куће, како би се спријечило ширење коронавируса.

Влада у Варшави је појачала мјере за сузбијање ширења епидемије вируса Цовид-19, који је до 24. марта заразио у Пољској 774 особе и однио девет људских живота.

Сваки грађанин који се вратио из иностранства мора да буде у кућном карантину двије недеље и дужан је да одговори на позиве полиције или да преузме апликацију, објавило је пољско министарство на својој веб страници.

Апликација “Kwarantanna domowa” (кућни карантин) користи услугу мобилне телефоније за лоцирање и препознавање лица, а корисницима шаље ненајављене захтеве за снимање селфија, на које они морају да одговоре у року од 20 минута или их апликација пријављује полицији.

Министарство је корисницима дало додатна упутства како би обезбједили да су њихови телефони напуњени и да проверавају своје СМС-ове.

Пољаци који крше наредбу о карантину суочавају се с новчаним казнама до 30 000 пољских злота (6.540 евра). То је готово шест пута више од просјечне бруто плате у Пољској за четврто тромесјечје 2019. године.

(Б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана