Андроид 13 је званично објављен, ево шта нам доноси

ГС
Андроид 13 је званично објављен, ево шта нам доноси

Прошле године Андроид 12 је дебитовао у октобру, али ове године стиже већ на самом почетку друге половине августа. У наставку доносимо преглед главних новитета које са собом доноси нова верзија Андроида.

Што се тиче изгледа, највећа промена односи се на Material You опцију, чији механизам за креирање тема сада подржава и иконе апликација трећих страна. Ажурирани медиа плаyер аутоматски мења свој изглед на основу музике или подкаста који слушате.

Андроид 13 омогућава корисницима да прилагоде језик на апликацијама, у смислу да ће за већину апликација бити могуће подесити посебан језик, независно од језика система и осталих апликација.

Google поново покушава да натјера Аpple да прихвати RCS стандард за поруке.

Начин рада за спавање (Bedtime mode) постаје све прилагодљивији са затамњивањем позадине и тамном темом.

Када су у питању нека подешавања приватности и безбjедности, апликације више неће добијати приступ вашем комплетном медијском садржају да би подијелиле само једну фотографију.

Надаље, clipboard историја се аутоматски брише "након одређеног временског периода" ако копирате осјетљиве податке попут вашег е-маила, броја телефона итд. Апликације ће саме морати изричито од корисника да траже да им дозволе слање обавјештења, умјесто да ту могућност имају према подразумијеваним подешавањима.

Spatial Audio је сада подржан у Андроиду, под условом да имате подржане слушалице за функцију која омогућава праћење главе. Bluetooth LE Audio је такођер подржан, али и за ову функцију ће вам бити потребни додаци.

Ту је и подршка за  HDR видео на апликацијама за камеру трећих страна у Андроиду 13, нови switcher за промјену излаза звука. Поред тога, ускоро ћете моћи да копирате садржај попут URL -а, фотографије и текста са свог Андроид телефона на Андроид таблет и обрнуто.

Google је најавио да би ажурирање од данас требало да буде доступно за подржане Pixel телефоне (корисници Pixel 6 серије већ извештавају да су добили ажурирање), као и телефоне компанија Samsung, Asus, HMD Global, iQOO, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, Vivo, Xiaomi и друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана