Амерички робот уништава 100.000 биљака корова на сат

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Најновији робот којег је развио амерички старт-уп "Carbon Robotics", може да уништи 100.000 биљака корова на сат и у једном дану да обради шсест до седам хектара усјева.

Он са брзином од осам километара на сат, са 12 камера скенира земљу, препознаје коров и ласером га уништава, објавио је Агроклуб.

У скорије вријеме заинтересовани неће моћи да купе овај робот, јер је његов произвођач " Carbon Robotics " распродао све који су били на располагању за ову годину.

Европа, такође, развија робота који је попут америчког, опремљен је скенером који разликује коров од усјева и уништава га ласером.

"Овај систем састоји се од ласера, који је у основи проширење оних који се користе у медицини. Његов зрак усмјерен је на биљне меристеме, односно ткива, довољно дуго да их спржи и у кратком времену уништи", појашњава координатор пројекта Пабло Гонзалез де Сантос.

Наглашава да се тај робот може прилагодити за рад на било којој врсти усјева, иако ће у почетку бити усмјерен на шећерну репу, пшеницу и кукуруз, а план је де се тестира и на шаргарепи и кромпиру.

Процењује се да ће овај модел робота бити довршен до 2023. године када ће се наћи и у продаји.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана