Ако користите Телеграм, морате знати ове трикове

ГС
Foto: Илустрација

WhatsApp је, бар у смислу чисте корисничке базе, на самом врху листе софтвера за размjену порука, али Телеграм је и даље један од његових главних конкурената - с добрим разлогом.

Апликација пружа могућност брзог, сигурног и једноставног дописивања и представља алтернативу Метином диву. Шта год се налазило иза прошлогодишње велике миграције, једна ствар остаје сигурна - све већи број људи користи Телеграм.

Ово су само неки од трикова које могу да искористе власници популарне апликације.

Уредите већ послате поруке

Да ли вам се икада догодило да пошаљете поруку и неколико секунди касније схватите да сте имали грешку у куцању? Телеграм доноси рjешење у облику тастера за уређивање. Све што је потребно да урадите јесте да изаберете поруку и притиснете на иконицу оловке. Водите рачуна о томе да ће уређена порука имати специјалну ознаку и да је можете уредити било кад у року од 48 сати након слања.

Пошаљите 'тиху' поруку

Постоје ситуације у којима се исплати послати поруку без обавjештења - кад прималац спава, учи или је на састанку. Телеграм нуди опцију слања 'тихих' порука, чак и ако прималац није утишао телефон. Све што је потребно да урадите јесте да напишете поруку и притиснете и држите иконицу за слање, након чега ћете добити могућност слања поруке без звука.

Избришите поруку пошиљаоца

Телеграм поред могућности брисања порука које сте послали нуди могућност брисања оних које су послате вама. Занимљиво је то што се брисањем примљене поруке она може избрисати и на телефону пошиљаоца. Све што је потребно да урадите јесте да изаберете примљену поруку и одаберете опцију за брисање. Након што вас смартфон пита да ли желите да избришете поруку и код других учесника у разговору, бирајте 'да' и она ће нестати из разговора.

Додајте анимиране стикере на слику и видео

У једној од новијих надоградњи, корисници Телеграма могу лијепити стикере на слике и видео. Телеграмови квалитетни анимирани стикери, ако их додате у ГИФ или видео, доприносе атмосфери, али и донекле смањују квалитет датотеке. Ако вас то не обесхрабрује, само изаберите видео или слику и притисните на 'четкицу' на дну. Након тога бирајте стикер и додајте је на видео или ГИФ. Једноставно.

Копирајте дио текста из поруке

Један од већих проблема с WhatsApp-ом су ограничене опције уређивања текста. Ако неко пошаље поруку, немогуће је копирати само њен дио. Телеграм има другачији приступ - притисните и држите поруку како бисте је изабрали и након тога означите дио који желите да копирате.

Блокирајте додавање у насумичне групе

Једна од најгорих ствари код апликација за дописивање је то што вас свако може додати у групу без питања. Иако Телеграм не пружа могућност ревизије позива у групе, он омогућава блокирање позивања. Да бисте активирали блокаду, идите у подешавања и потражите она за приватност, бирајте групе и у менију за контакте изаберите кориснике којима не желите да дозволите да вас позову у групу.

Искључите обавјештења за изабране контакте

Ако имате неког специфичног пријатеља или пријатељицу који једноставно не знају да престану да шаљу поруке, Телеграм има рјешење за то. Све што је потребно да урадите јесте да отворите разговор и притиснете на профилну фотографију контакта. Након тога бирајте обавештења и утишајте контакт на кратак период или заувијек.

Користите више налога на Телеграму

Новијим надоградњама Телеграм је омогућио коришћење више налога. Ово је јако добра ствар за људе који желе да одвоје посао од приватног живота. 

Закључајте разговоре

Телеграм је постао популаран због фокуса на приватност. Услуга пружа енкрипцију на обе стране, засновану на серверу, и дозвољава закључавање разговора, што је веома корисна ствар ако телефон, рецимо, посуђујете или додајете некој другој особи.

За закључавање разговора идите у подешавања и бирајте Privacy and Security > Passcode Lock  и укључите га. Након што креирате лозинку и укључите је, моћи ћете да закључате и откључате разговоре притиском на катанац у горњем десном делу апликације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана