Ако имате ове шифре на друштвеним мрежама, одмах их промјените

Агенције
Ако имате ове шифре на друштвеним мрежама, одмах их промјените

Британски Нацонални центар за сајбер безбједност утврдио је да корисници на својим интернет налозима најчешће као лозинку користе низ бројева 123456, што је уједно и код који је најлакше открити.

Чак и када се ради о налогу електронске поште који се не користи или није важан, нападачу може бити злата вриједан. Захваљујући информацијама са тог налога, хакери могу да открију лозинке осталих налога и могу да их злоупотребе.

Циљ студије коју је предузео британски Национални центар за сајбер безбједност управо је био подизање свијести и едукација корисника како да што боље заштите своје личне податке, пише Гардијан.

Истраживачи су анализирали све компромитоване налоге како би утврдили које се то ријечи, фразе и низови најчешће појављују у лозинкама.

На врху листе нашао се низ 123456 који пронађен у 23 милиона лозинки. На другом мијесту био је низ 123456789, који није ништа теже дешифровати. У првих пет на листи нашли су се и “qwerty” (првих шест типки на тастатури), “password” и 1111111.

Британци често користе и имена својих омиљених фудбалских клубова, тако да су се на прва два мjеста нашли Ливерпул и Челзи. Од музичара на првом мjесту листе се нашао поп-рок бенд “Блинк-182”, а најчешћа имена су Ешли, Мичел, Данијел, Џесика и Чарли.

Директор Националног центра, др Јан Леви наглашава да људи који користе уобичајене фразе и познате ријечи и имена као лизинке доводе себе у опасност да им оне буду хаковане.

“Нико не би требао да своје важне и осјетљиве податке штити лозинкама које свако може да погоди, као што је властито име, локални фудбалски клуб или омиљени бенд”, каже Леви.

Стручњак за безбједност, Трој Хант, који одржава базу компромитованих налога, напомиње да је одабир добре лозинке највећа заштита коју себи можемо обезбједити на интернету.

Истраживачи се надају да ће објављивањем најчешћих лозинки натерати кориснике да се мало замисле и потруде у састављању својих фраза за заштиту података на интернету.

Препоручују да је најбоље одабрати три насумичне, али лако памтљиве ријечи и искомбиновати их како бисмо направили што јачу лозинку.

Истраживачи су урадили и анкету о томе какве су безбједносне навике и страхови корисника интернета, преноси РТС.

Утврђено је да 42 одсто људи страхује да ће остати без новца због неке онлајн преваре и само 15 одсто мисли да довољно зна како да се заштити на мрежи.

Поред тога, испоставило се да мање од половине испитаних на свом налогу електронске поште користи посебне лозинке које се тешко дешифрују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана