36 година од првог Windowsа

Г.С.
36 година од првог Windowsа

Прије 36 година, 20. новембра 1985. године Microsoft је лансирао свој први Windows 1.0.

Windows је лансиран као насљедник MS-DOS система.

Windows 1.0 захтјевао је двије дискете, 256 килобајта меморије и графичку карту.

Ако сте жељели да симултано радите на више програма, био вам је потребан PC са хард диском и 512 килобајта меморије.

DOS је био оперативни систем без графичких прозора. Дакле, када бисте покренули рачунар појавио би се DOS упит. Морали сте да знате команде и унесете их, како бисте покренули неки програм или нешто уопште урадили на рачунару.

MS-DOS је радио једну по једну ствар. Да би се користио други програм, први програм морао је да се затвори и унесе команда за отварање другог програма.

Windows 1.0 најављен је 1983. али је његов развој трајао двије године.

Требало је да добије друго име, али је назван "Windows2 (прев. енгл.-прозор) како би описао 2прозоре2, односно рачунарске оквире који би се појавили на корисниковом екрану. Падајући менији, траке за помјерање, иконице, олакшали су употребу програма. Заправо, ово је претеча Windows-а који данас користимо.

Уз њега, корисницима је на располагању био MS DOC програм за управљање датотекама, програми за цртање и писање, биљежница, калкулатор, календар, картица за податке, сат и Реверси игра.

Критичари нису били задовољни његовим перформансама. Замјерке су се односиле на рад система када је покренуто више апликација, али и на Microsoft-ово промовисање коришћења миша (које није било заступљено у то вријеме, све команде уносиле су се помоћу тастатуре).

Windows 2.0 замјенио га је у новембру 1987. Ипак, Microsoft је ову верзију подржавао дуже од било које друге, читавих 16 година (до 31. децембра 2001. године.)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана