Женски брош пронађен у Естонији припада викиншком периоду

Agencije
Женски брош пронађен у Естонији припада викиншком периоду

Потпуно очуван брош из раног викиншког периода, који је откривен у Естонији, један је од предмета пронађених у сјевероисточном дијелу ове државе. Сматра се да је припадао жени рођеној на острву Готланд која се некад током живота преселила на простор данашње Естоније. Бронзани брош пронађен је у мјесту Варја, а археолог Маури Киудсо са Универзитета у Талину нагласио је да је брош пронађен у једном комаду.

- Декоративни предмет пронађен је у потпуном облику, са малим оштећењем на површини, што је вјероватно узроковано обрађивањем земљишта. Прегледом броша откривено је да је из раног периода доба викинга - рекао је Киудсо и додао да игла, вјероватно направљена од челика, није пронађена. Такође, објаснио је да је неколико сличних пронађено на Готланду.

Истраживач Индрек Јетс, који је упознат с периодом, нагласио је да животињски орнаменти на брошу представљају такозвани Броа стил, што помаже да се период настанка броша смјести у осми или девети вијек.

За разлику од предмета који су припадали ратницима, женски декоративни предмети скандинавског поријекла ријетко су откривани у Естонији. Једини брош сличног облика пронађен је у Западној Естонији и сматра се да је из касног периода викинга.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана