За викенд долази Супермјесец

Agencije
За викенд долази Супермјесец

Ако сте љубитељ проматрања неба, обавезно у свој распоред упишите идућу недјељу. У раним јутарњим сатима 9. фебруара на небу ће се појавити Супермјесец, пише Миррор.

Пун Мјесец се појављује на небу онда када се Мјесец нађе на супротној страни Земље у односу на Сунце, што значи да је његова површина потпуно освијетљена. Истовремено, Мјесец ће такође бити врло близу нашој планети, што значи да ће се на ноћном небу појавити и већи и свјетлији.

Супермјесец ће се појавити у раним сатима 9. фебруара, а најинтензивнији ће бити у 08:33 по средњоевропском времену.

"Мјесец ће бити пун око три дана, од петка навече до понедјељка ујутро, чинећи овај викенд - викендом пуног Мјесеца", рекао је Гордон Џонстон из НАСА.

Овакав Мјесец добио је више имена током историју, а најчешћа су Сњежни Мјесец или Мјесец глади.

Племена која су живјела на сјевероистоку САД-а звала су га Сњежни или Олујни Мјесец, због обилних сњежних падалина које су типичне за овај дио године. Лоше вријеме и сњежне олује отежавали су лов па су овај Мјесец називали и Мјесец глади.

И док је Мјесец пун више пута током године, овај специфични биће Супермјесец. Супермјесец наступа када је орбита Мјесеца најближа Земљи, а у исто вријеме је Мјесец пун.

"Путања Мјесеца око Земље је елипсастог облика, што значи да се Мјесец периодично приближава Земљи и удаљава од ње. Најудаљенија тачка ове елипсе назива се апогеј и удаљена је 405.500 километара. Најближа тачка је перигеј и просјечно је удаљена око 363.300 километара. Када се пун Мјесец појави у перигеју, он је мало свјетлији и већи од обичног пуног Мјесеца и тако добивамо Супермјесец", објашњава Гордон Џонстон.

Ако пропустите догађај овог викенда, срећом, нећете дуго морати чекати сљедећи Супермјесец који ће се поново појавити 9. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана