За овај радар не постоје невидљиви авиони: Детектује летелице на одаљености од 3.000 км

Спутњик
За овај радар не постоје невидљиви авиони: Детектује летелице на одаљености од 3.000 км

Москва - У Мордовији је почео са радом нови ОТХ радар Ваздушно-космичких снага Русије “Контејнер”.

Овај систем може да детектује “невидљиве” авионе на удаљености од 3.000 км, изјавио је главни конструктор радарске станице Михаил Петров.

“Авиони направљени уз помоћ стелт технологије за нас нису невидљиви. Ми их свеједно видимо, пратимо и налазимо на границама на око 3.000 километара”, истакао је Петров, преноси Спутњик.

Он је објаснио да пријемна антена нове радарске станице детектује сигнал који се враћа из Европе, земаља Персијског залива, Кине, Казахстана и тако даље. Сигнал се емитује из центра за емитовање на неколико десетина километара од радара. Нова станица примјењује принцип одбијања сигнала од јоносфере.

“У свијету такве станице не постоје. Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Француска развијају таква средства, а Кина активно ради на томе. Постоје модели у Аустралији. Али таква структура, са тако моћним софтверским и алгоритамским комплексом, таквих средстава нема на свијету”, навео је главни конструктор.

Он је додао да је један од најсложенијих задатака који опрема комплекса ријешава приликом обраде сигнала – издвајање циљева као што су бомбардери, крстареће ракете, авијација са носача авиона, на позадини земљине површине и сметњи. Систем може да прати и појединачне циљеве, на примјер, тако мале као што су цивилни авиони “Цесна”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана