У Швицарској одобрена прва капсула за еутаназију

Klix.ba
У Швицарској одобрена прва капсула за еутаназију

Капсула намијењена за асистирани суицид добила је одобрење у Швицарској, а њен креатор вјерује да би требала бити спремна за употребу у овој земљи наредне године.

Еутаназија је легална у Швицарској, а у 2020. године је то искориристико 1.300 људи, показали су подаци двије главне организације за "асистирани суицид". Животи људи су окончани гутањем течног натриј пентобарбитала, који их доводи у дубоку кому прије него премину. Међутим, др. Филип Нитчке је развио капсулу Сарко произведену 3Д принтером, која нуди другачији приступ. Клијентима се гарантује брза и мирна смрт без икаквих хемикалија.

Капсула реализира свој циљ тако што се напуни азотом, чиме се брзо смањује концентрација кисика, а особа која се у њој налази умире због хипоксије и хипокапније. Дјеловање капсуле изазива осјећај дезорјентираности, а особа може осјетити и благу еуфорију прије него изгуби свијест. Др. Нитчке тврди да смрт наступа након 30 секунди те да нема нити панике нити осјећаја гушења.

Такођер, капсула се активира изнутра, тако да особа може сама притиснути дугме када буде спремна на то. Капсула је преносна те се може транспортовати на било коју локацију.

Правна провјера капсуле је окончана и може се користити без пролема.

Трећи прототип капсуле Сарцо се тренутно прави помоћу 3Д принтера у Холандији те би требао бити оперативан у Швицарској 2022. године.

Др. Нитчке је прошле године рекао да жели бесплатно уступити ову технологију, тако да ће програм за принтање капсуле бити достпан онлајн.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана