У Невади тестиран најбржи воз на свијету, иде брзином од 1.000 километара на сат

Кликс
Foto: The Verge

Компанија "Virgin Hyperloop" тестирала је свој супербрзи воз по истоименом називу у америчкој пустињи у Невади, а систем је испробало двоје путника.

Револуционарни воз је још прије неколико година најавио милијардер Елон Мaск, а концепт подразумијева вагоне у облику капсула који лебде у вакуумском тунелу, покренуте суперснажним електричним мотором.

С обзиром да је Маск замислио да пројект буде у "open source" стилу, стављајући идеју испред зараде, многи су се укључили у пројект, а међу њима и "Вирџин" Ричарда Бренсона.

У плану је да се направе три линије у наредних пет година, с планом да се линије прошире на све континенте. Мрежа је инспирисана пројектом свјетског метроа који је 2003. године осмислио Марк Овенден, пише The Verge.

Идеја је да подземне линије иду испод мора гдје ће моћи да развију максималне брзине од 1.126 километара на сат, колико се претпоставља да је могуће постићи. Уколико би се остварио овај пројект, планета би била глобално повезана линијама воза који би био ефикаснији и јефтинији од авионских линија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана