У Бањалуци процвјетала биљка која цвјета сваких 50 година

nezavisne.com
У Бањалуци процвјетала биљка која цвјета сваких 50 година

Биљку дрво живота, односно Yucca, како јој је латински назив, наслиједила сам од мајке, а она ју је добила од своје стрине. Нисам пуно знала о овој изузетно издржљивој биљци, која ми је драга јер је дар од моје мајке.

Кад сам прије неколико седмица видјела да на стабљици дугој преко 160 центиметара расте цвијет, заинтересовала сам се да сазнам више и изненадила се податком да ова биљка цвјета једном у 50 година, прича Љиљана Малић, Бањалучанка у чијем дому ових дана расте и пупа овај необични и изузетно ријетки цвијет.

 

Дрво живота или Yucca долази с простора Сјеверне и Централне Америке. Име дрво живота биљци су дали Индијанци, који су је прије 2.000 година користили као лијек и за исхрану. Због своје издржљивости, али и љепоте, ова биљка, којој припада више од 50 различитих врста, често краси домове људи.

Малићева каже да је узгој ове биљке, чији цвијет пупа само неколико дана у 50 година, прилично лак, јер не тражи превише пажње.

“Зими је уносим у предсобље и залијевам једном у три седмице. А сваког љета је износим или на терасу, или у двориште, и чешће је залијевам. И то је сва мудрост око њеног одржавања”, прича Малићева.

Признаје да раније није знала да ова захвална биљка може наградити своје власнике мирисним цвијетом.

“Појава цвијета на овој биљци ме зачудила, а посебно чињеница да, ако имате среће, процвјета једном у пола вијека”, са смијешком прича Малићева.

Стручњаци наводе да из розете ове биљке најчешће у природном станишту или у изузетно добрим условима може да нарасте више од пола метра дуга цвјетна стабљика са много звонастих цвјетова, мада се ово дешава изузетно ријетко, због чега су ови цвјетови - када се појаве - јако цијењени.

Кад процвјета, дрво живота ће замирисати читав дом, а само одржавање биљке није презахтјеван посао, због чега је неријетко чест станар многих домова.

Дрво живота расте споро, али може да нарасте чак до три метра

Њега и одржавање

Дрво живота воли просторе испуњене природном свјетлошћу, а љети га можете изнијети и вани.

Од прољећа до јесени дрво живота треба редовно залијевати, уз прехрањивање сваке седмице.

Током зиме пријаће јој мало хладнији простор, гдје температура треба да буде између пет и 10 степени, иако она може поднијети и вишу собну температуру.

Ако биљка дуго стоји на ниској температури, може да увене.

Залијевање дрвета живота варира од годишњег доба, те ову биљку љети треба залијевати два до три пута седмично, такође је можете и прехрањивати. Зими је довољно да буде заливена једном седмично без прехрањивања.

Важно је имати у виду да овој биљци више штете прави претјерано залијевање него периоди када је заборавите залити.

Болести

Ако дрво живота зими стоји на тамном или претоплом мјесту, листови могу почети нагло да опадају.

Према ријечима стручњака, биљку је тада најбоље премјестити на свјетлије мјесто и престати са залијевањем, шест до осам седмица, како би се земља потпуно осушила.

Након тога, биљку треба пресадити у нову земљу и помало залијевати.

Стручњаци упозоравају да ни са залијевањем не треба претјеривати, него да земља треба да буде довољно влажна, али не и мокра, јер то може довести до труљења коријена.

Пресађивање

Ботаничари савјетују да се ова биљка пресађује сваке двије године, а ако брзо расте може се пресадити и сваке године.

Када се пресађује, увијек треба на дно саксије ставити шљунак или цријеп због дренаже.

Размножавање

Дрво живота се може размножавати сјеменом, резницама стабљике или изданака.

Сјеме би требало посијати у рано прољеће и држати на топлом и сувом мјесту, а биљку треба пресадити у већу саксију кад почне с ницањем.

Када се размножава резањем стабљике или изданака, требало би се пажљиво скалпелом или ножем скинути избој са четири листа и дијелом коре.

Овакву резницу би требало одмах засадити у мјешавину пијеска и тресета и оставити на топлом мјесту, гдје би температура требало да буде око 20 степени, те повремено залијевати.

Биљке које ријетко цвјетају

Биљке су саставни дио домова већине људи. Свима су посебно драге оне које њихов дом, балкон или двориште уљепшавају разнобојним цвијећем, али и прекрасним мирисом. Међу безбројним биљкама постоје и оне које своје цвјетове чувају и само понекад, ако сте довољни срећни, можете доживјети да их угледате

Јоутан полуо

 

Јоутан полуо сматра се најрјеђим цвијетом на свијету, јер цвјета сваких 3.000 година.

Осим што је најрјеђи, ово је и један од најмањих цвјетова на свијету величине свега неколико милиметара, а притом је и паразит јер ови мали бијели цвјетови углавном расту на лишћу другог дрвећа.

Краљица ноћи

 

Цвијет звани Кадупул, познат још као краљица ноћи, не само да је риједак, већ се сматра и најскупљим на свијету, јер је у суштини непроцјењив.

Овај лијепи цвијет је, у ствари, врста кактуса, цвјета само ноћу и од тренутка када је убран убрзано почне венути. Ниједан његов примјерак никад није продат јер би на путу до купца већ увенуо.

Титан арум

 

Аморпхопхаллус титанум или Титан арум је необични цвијет који може да нарасте до три метра, а специфичан је не само што ријетко цвјета, и што цвијет опстаје само неколико дана, већ и због изразито непријатног мириса.

Наиме, он мирише на труло месо, чиме привлачи посебне врсте буба које га опрашују.

Цвијет агаве

 

Цвијет агаве је изузетно риједак јер врста Агава америцана цвјета сваких 100 година. Оно што је још карактеристично за њега је и то да, након што процвјета, ова биљка у потпуности увене.

Бамбусов цвијет

 

Дрво бамбуса може да расте око 50 до 80 година и тек тада да процвјета. Након цвјетања слиједи период када бамбус добије плодове, познате као бамбусова рижа. Након што ово необично бамбусово воће прође, и само дрво увене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана