У Африци пронађени дијаманти у метеориту са друге планете

Танјуг
У Африци пронађени дијаманти у метеориту са друге планете

Необични хексагонални дијаманти пронађени су у метеориту, за који се сумња да је поријеклом са друге планете, на простору сјеверозападне Африке.

Претпоставља се да пронађени дијаманти, са четири метеорита у сјеверозападној Африци, потичу са "древне патуљасте планете", а научници истичу да постоји могућност да покажу већу тврдоћу од земаљских дијаманата, пренио је специјализовани научни часопис "NewScinetist".

- Ово је, заиста, узбудљиво откриће, јер је било неких људи на терену који су сумњали у постојање овог материјала - каже Алан Салек са Универзитета "РМИТ" у Мелбурну, у Аустралији, који је члан тима који је дошао до овог проналаска.

Хексагонални дијаманти, као и обични дијаманти, направљени су од угљеника, али су њихови атоми распоређени у хексагоналну структуру, а не у кубну, што је случај дијаманата који се налазе на Земљи.

Такође, познати као "лонсдалеит", хексагонални дијаманти су први пут пријављени у метеоритима у САД и Индији 1960-их година, међутим, претходно откривени кристали били су толико мали (величине нанометара), да је било тешко потврдити да ли су то заиста хексагонални дијаманти.

Како би дошли до овог отркића, Салек и његове колеге користили су електронски микроскоп, који је успио да завири у 18 узорака метеорита, од којих је један био из Аустралије, а остали из сјеверозападне Африке.

Тиме су пронашли хексагоналне дијаманте у четири афричка метеорита, са неким кристалима величине до микрометра, што је око 1000 пута веће од досадашњих открића, а тај податак је потврдио необичну хексагоналну структуру.

-На основу хемијског састава метеорита који су их довели на Земљу, чини се да су се хексагонални дијаманти формирали унутар патуљастих планета- истакао је Енди Томкинс са Универзитета "Монаш" у Мелбурну, који је водио истраживање.

Анализа тима сугерише да су кристали настали реакцијом између графита, који је направљен од атома угљеника наслаганих у слојеве, и течности водоника, метана, кисеоника и сумпорних хемикалија која је вјероватно настала када се астероид срушио на патуљасту планету.

Предвиђа се да ће хексагонални дијаманти бити око 60 одсто тврђи од обичних дијаманата, на основу њихове структуре, а ова додатна тврдоћа могла би имати важну индустријску примјену ако би се могла направити синтетички, наводе научници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана