Тупољев-95: Див који је на Западу изазвао страх и забринутост

Горан Ајдер
Тупољев-95: Див који је на Западу изазвао страх и забринутост

Градња овог дива започела је педесетих година у тадашњем Совјетском Савезу тачније 1952. године изведен је први успјешан лет док је почетак производње "тупољева" започет 1956. године.

Изласком првих примјерака овог авиона код Совјета је изазвало понос и одушевљење док је на Западу изазвало велику страх и забринутост. Међутим Американци су били прије градње "тупољева-95" корак испред Совјета зато што су америчке трупе биле раширене по читавом свијету, поготово након Другог свјетског рата и већ имали сличне авионе намјеном као "тупољев-95".

Током Другог свјетског рата и послије односи Сједињених Америчких Држава и Совјетског Савеза драстично су се погоршали. Американце је добрим дијелом иритирало то што су амерички бомбардери што због кварова или логистичке подршке у смислу коришћења писти на територији Совјетског Савеза били принуђени да Совјетима предају већи број америчких бомбардера а које су онда Совјети користили у ратном ваздухопловству.

Једно од образложења  Совјета тада за одузимање америчких бомбардера је био тај што су они били неутрални у рату на Пацифику, док је америчка страна говорила како Совјети са њиховим авионима оснажују совјетско ратно ваздухопловство и користе америчке авионе како би направили сопствени бомбардер што има смисла јер није чудо да велике државе копирају једни друге највише кад је оружје у питању, а то се најчешће дешавало између Американаца и Руса па све до данас.

Сваким изласком новијег бомбардера помјерале би му се и његове могућности и карактеристике највише се то односило на домет као и могућност ношења већег терета. Пуњење горива у ваздуху донијело је револуционарно рјешење јер су прије бомбардери морали слијетати тражити земље које су спремне да сарађују, губити драгоцјено вријеме и опет им је домет био кратак.

Док данас савремени бомбардери од полетања из базе па све до завршетка мисије не морају нигде слетати тако да је посада максимално растерећена ових некад великих проблема. Међутим све има двије стране медаље па се данас највише очекује од пилота бомбардера да је психофизички спреман и да може јако дуго времена остати у ваздуху.

А да би се такве ствари побољшале у бомбардерима имају мале просторије у којима пилот може да се одмори и обави све потребе на дугим мисијама. Доласком атомског оружја било је потребно имати авион носивости преко пет тона и радијусом већим од 7.000 километара, то није било све још доста ствари било је које су је требало унаприједити као што су дотадашње елисе на бомбардерима које су се лоше показале јер је овакав авион био лака мета за ловачку авијацију као што је то био случај у Корејском рату.

За градњу трупа авиона "тупољев-95" искоришћен је труп "тупољев-85", крила су благо стреластог облика коса у односу на труп авиона под углом од 35˚, за погон односно моторе "тупољева" предвиђена су четири моћна турбоелисна мотора 4 џ ТВД НК-12МП "кузњецов" који су уграђени на крилима а који су као нај економичнији обезбиједили авиону већи долет као и брзину у односу на дотадашње застарјеле клипне моторе. Међутим приликом уградње ових моћних турбоелисних мотора настао је проблем у виду пречника елисе која је износила седам метара, да би тај проблем ријешили Совјети су уградили двије елисе са супротним смјером окретања на сваком од мотора.

"Тупољев-95" је металне конструкције углавном направљен од алуминијумских легура као и легура магнезијума и челика "тупољев-95" је висококрилац са четири турбоелисна мотора уграђеним на крилима.

Након увођења у оперативну употребу совјетских ваздушних снага "тупољев-95" за основну улогу имао је бомбардовање непријатељски војних база, лука, војно индустријских објеката, политичких и административних центара дубоко у позадини непријатељске територије.

 "Тупољев-95" може да носи појединачне бомбе од 5 до 9 тона, такође може да носи атомско и конвенцијално наоружање. Поред разноврсних могућности дјеловања "тупољев-95" има могућност постављања мина, торпедних и масовних бомбардовања бродова и удаљених ратишта. Овај совјетски поларни медвјед како првог дана тако и данас представља моћ државе и нације из које долази а страх и трепет од овога бомбардера уливена је више од 50 година онима који гледају на Русију као на непријатеља.

Најбољи доказ колико је овај руски медвјед моћан да и ових дана Јапанци, Данци, Британци, Швеђани итд. дали у међународним мисијама или заштити сопственог ваздушног простора дижу узбуну на највиши ниво након што виде овог горостаса на небу.

А Американци колико цијене овај бомбардер знајући његове апокалиптичне могућности смирују напетости ставом да се Руси крећу у границама договореног. "Тупољев-95" од производње првог авиона као и модернизације током година производио се од 1955. до 2000. године произведено је све укупно 500 комада овог фантастичног бомбардера.

Карактеристике

"Тупољев-95" посада седам до 10 чланова, дужина 47,09 м, размак крила 55,05 м, висина 13,2 м, тежина празан 94.400 кг, максимална тежина при полету 187.700 кг, максимална брзина 920 км/ч, долет 15.000 км, плафон лета 13.700 м, наоружање од 6 до 16 пројектила типа X-20/X-22/X-26/X-55, нуклеарке, конвенционалне бомбе, као и топ ГШ-23 калибра 23 мм.  

Горан Ајдер, војни аналитичар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана