Тесла гради највећу батерију на свијету

Танјуг
Foto: Tesla Inc.

САН ФРАНЦИСКО- Највећи батеријски систем на свијету, онај који је јужна Аустралија набавила од Тесле крајем 2017. године, ускоро то више неће бити, након што је америчка компанија најавила да планира да у држави Викторији, десетак километара југозападно од Мелбурна, изгради нови систем.

Први 100-мегаватни систем Hornsdale Power Reserve изграђен је у јужној Аустралији само 60 дана након што је Илон Маск путем Твитера обећао да ће га поставити у мање од 100 дана, преноси SeeBiz.

Врло брзо након стављања ове велике батерије у функцију показало се да она може да напаја 30.000 домаћинстава електричном енергијом у трајању од око једног сата и тако да помогне када, због разних природних непогода, у дијелу земље нестане редовно снабдијевање електричном енергијом.

До краја 2019. овај је систем већ донио уштеде веће од 50 милиона долара, колико је износила иницијална инвестиција у њега.

Сада овај примјер слиједи и сусједна Викторија. Они су Тесли почетком мјесеца повјерили посао изградње још већег батеријског система.

Victorian Big Battery Megapack имаће могућност да снабдијева електроенергетску мрежу снагом од чак 300 мегавата, док ће му капацитет бити 450 MWh.

Биће, дакле, чак три пута већи од онога у јужној Аустралији, који је у међувремену надограђен на 150 MW.

Изградња ће започети крајем 2021. године. Систем ће се смjестити у близини мjеста Гелонг и биће добро повезан са оближњим вjетроелектранама и фотонапонским фармама, а напајање и укључивање у дистрибуцију према потреби ће покретати софтвер.

Инвеститор у овај систем овога пута нису државне власти, већ француска енергетска компанија Неоен, која продаје струју потрошачима на том подручју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана