Телескоп мапирао дубоки свемир рекордном брзином

Срна
Foto: Илустрација/Printscreen/Youtube

МЕЛБУРН- Нови моћни телескоп постављен у унутрашњости Аустралије обавио је мапирање великих дијелова свемира за рекордно кратко вријеме откривајући милионе нових галаксија и отварајући пут новим открићима, саопштила је данас национална агенција за науку.

Радијски телескоп АСКАП мапирао је око три милиона галаксија за само 300 сати. Ради поређења, ранија истраживања неба трајала су и до 10 година.

"Ово је догађај који заиста мијења ствари", изјавио је астроном Дејвид Меконел, који је предводио студију Научне и индустријске истраживачке организације Комонвелта.

Научници су истраживали јужни дио неба из Радиоастрономске опсерваторије Марчисон у Западној Аустралији.

Овај телескоп јединствен је по свом широкопојасном пољу и пријемницима који му омогућавају да снима панораме неба са више детаља него икада до сада.

Телескопу је било довољно да комбинује само 903 слике за израду мапе неба, док су у досадашњим радијским истраживањима биле неопходне десетине хиљада снимака.

"Телескоп је осјетљивији од оних у претходним истраживањима која су покривала читаво небо на овај начин, па можемо да видимо више објеката него што смо видјели у прошлости", рекао је Меконел.

Кориштење телескопа који скраћује истраживање неба на неколико седмица или мјесеци значи да се процес може поновити више пута за релативно кратко вријеме, а то омогућава астрономима да систематски уочавају и прате промјене.

Меконел је изјавио да је већ прва мапа омогућила уочавање "неких необичних објеката", попут звијезда са бурним избојима са њихових површина.

Он је рекао да ће подаци сакупљени у овом истраживању омогућити астрономима да кроз статистичке анализе сазнају више о настанку звијезда и како тече еволуција галаксија и црних рупа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана