Сунце разоткрило многе археолошке локације

Срна
Сунце разоткрило многе археолошке локације

Лондон – Најтоплије љето у Британији у посљедњих неколико деценија открило је такозване трагове у усјевима /cropmarks/ широм земље који указују на археолошке локације различите старине.

Захваљујући траговима у усјевима и на трави, који се боље виде из ваздуха јер је усљед суше вегетација закржљала, виде се трагови насеља из жељезног доба, римских фарми, па чак и неолитских споменика старих више хиљада година, рекли су данас археолози.

Археолози покушавају да искористе овај врели талас и анализирају све контуре и шаре које откривају древне локације, од Јоркшира на сјеверу до Корнвола на југозападу.

“Открили смо стотине нових локација ове године, од којих неки сежу у историју од прије 6.000 година”, рекао је археолог Демијан Грејди.

Он је рекао да је свака нова локација занимљива на свој начин и да сва та открића попуњавају празнине у знању о томе како су људи некада живјели.

Археолози покушавају да мапирају локације како би се утврдио значај остатака испод самих трагова као и начини њихове заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана