Стоматолози дјечаку извадили 526 зуба из вилице VIDEO

Агенције
Стоматолози дјечаку извадили 526 зуба из вилице VIDEO

Индијски стоматолози су из усне шупљине седмогодишњег дjечака оперативним захватом извадили 526 зуба.

Дјечака су родитељи довели на преглед на Стоматолошки факултет “Савета” због отока и бола у десном дијелу доње вилице, преноси “Бизнис инсајдер”.

Рендгенски снимак и ЦТ у дјечаковим устима открили су “творевину сличну врећици” са више од 500 зуба, изјавила је Пратиба Рамани, професорка оралне и максилофацијалне хирургије Стоматолошког факултета и болнице “Савета” у граду Ченају у Индији.

“Никада се до сада у пракси нисмо срели са оваквим случајем, мада је стање описано у медицинској литератури”, рекла је др Рамани.

Доктори су појаснили да је израслина налик тумору спречила раст трајних моларних зуба у дечаковој усној шупљини. Рендгенски снимак и ЦТ показали су више рудиментарних зуба у ткиву налик врећици. Иако су и родитељи и доктори рекли да је неопходно одмах извршити оперативни захват, дјечака су једва успијели да убиеде да то уради.

Олакшавајућа околност била је то што је ријетко стање откривено у раној фази

Током петосатне операције, стоматолози су из уста седмогодишњака извадили 526 зуба, а снимак је показао да су они различите величине, од 0,1 до 15 милиметара.

“Изгледали су попут бисера извађених из шкољке. Чак је и најмањи зуб имао круну, коријен и глеђ”, рекла је докторка Рамани.

Иако доктори не знају шта је тачан узрок оваквом стању, претпостављају да би један од разлога за развој “вишка зуба” могла да буде генетика, а није искључено да и животна средина има значајну улогу за ову појаву.

Докторка Рамани истиче да је у сарадњи са колегама започела истраживање како би установили да ли је један од “криваца” за овакво стање зрачење предајника за мобилне телефоне.

Објаснила је да би једина дугорочна нуспојава за дјечака могла да буде уградња денталних имплантата када напуни 16 година.

Иначе, сличан случај забиљежен је 2014. године када су стоматолози из усне шупљине једног седамнаестогодишњака у Мумбају уклонили 232 зуба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана