Србија прави борбено возило без премца у свијету

Танјуг
Србија прави борбено возило без премца у свијету

Београд - Компанија наменске индустриије “Србоауто” из Остружнице код Београда приводи крају радове на развоју вишенамјенског борбеног возила “курјак”.

То ће бити једно од најсавременијих и најбоље опремљених вишенамјенских возила у свету, пишу “Вечерње новости”.

Лист наводи да ће “курјак” имати тенковски оклоп, да га ниво противоклопне и противминске заштите изједначава с тенком Т-84, да ће имати топ калибра 30 милиметара, као и да ће имати велику проходност и амфибијске могућности, јер ће моћи да плови брзином од 10 километара на час.

“Свеукупно, перформансе 'курјака' за трећину су боље од свих конкурената у свијету”, кажу у “Србоауту”, наводећи да се ово возило ради у сарадњи са чувеном компанијом “АДГ мобилити” из Јужне Африке.

Додају да је 90 одсто посла завршено и да ће најкасније за 16 мјесеци бити направљени први примјерци.

Директор “Србоаута” Предраг Томић каже за лист да ће “курјак” објединити готово све капацитете и знање војних установа, института и фабрика.

“'Курјак' је 'хај-тек' пројекат у пуном смислу ријечи и подухват којим одбрамбена индустрија прави огроман технолошки скок. Комплетно знање је купљено од јужноафричке компаније, која има огромну репутацију у свијету развоја борбених возила”, каже Томић.

Он је истакао да је ово “велика шанса за државу да заокружи процес развоја и производње овог возила, које ће не само имати пролаз у свијету, већ ће појачати и моћ наше војске”.

“Новости” додају да је “курјак” замишљен као извиђачко, командно или борбено амфибијс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана