Спремите се за звјездани спектакл: Киша метеора и пун Мјесец у истој ноћи

B92
Спремите се за звјездани спектакл: Киша метеора и пун Мјесец у истој ноћи

Киша метеора, својеврсни звјездани спектакл биће видљив и ове године. Ако сте међу заљубљеницима у звјездано небо, нађите у ноћи између 12. и 13. августа лијепо, мирно и узвишено мјесто са којег ћете уживати у “звјезданом пљуску”, када ће он бити најинтензивнији.

Поглед у небо овог августа може мало да порјемети пун Мјесец, а најбољи услови за посматрање кише Персеида биће између 22 часа до јутра.

Киша такозваних метеорских ројева, специфична је по метеорима који су много “ватренији” и свјетлији од типичних. Сваке године Персеиди прекрију небо када се Земља мимоилази са кометом Свифт Татл, а онда се ситни комади комете сударају са нашом атмосфером и тако праве “ватрене кугле”.

Уколико желите да посматрате ову појаву, како се наводи на сајту НАСА-е, у зависности од времена када посматрате спектакл, киша метеора може да изгледа другачије. Тако да ако посматрате небо око 22 часа, видјећете мање метеора, али они ће имати дуже “репове”.

Када достигне свој врхунац, киша Персеида може да садржи између 50 и 100 метеора по сату, преноси Бизнис инсајдер.

Персеиди су, иначе, названи по сазвјежђу Персеј, одакле се и појављују.

Зато, ако сте у могућности, а волите да гледате звездано небо, удаљите се од градске вреве и освјетљења, најбоље на некој узвишици, лезите и уживајте док гледате звијезде падалице.

На мобилни телефон заборавите, јер ћете можда, док гледате у њега, пропустити активност Персеида, а вјеровање каже да ће вам се ако замислите жељу кад видите звијезду падалицу она и остварити, па лијепе жеље пожелите!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана