Спектакл на небу - вечерас киша метеора

Г.С.
Спектакл на небу - вечерас киша метеора

И у ноћи пред нама, као и сваке године средином августа на небу се може видјети киша метеора.

У питању је киша Персеида, односно метеорских ројева, који долазе из правца сазвијежђа Персеј, по којем су добили име.

Јован Алексић из Астрономског друштва "Руђер Бошковић" каже за РТС да су метеори природна појава која се лако види голим оком.

Опсерваторије служе да се гледају небеска тијела слабог сјаја, која не могу да се виде голим оком или када желимо да их видимо увећане.

Народски назване "звијезде падалице", метеори прелијећу преко неба и да би се видјели не треба ићи у опсерваторију.

"Оно што морамо, јесте да се измјестимо ван градске урбане средине. У великим градовима, попут Београда, влада велико свјетлосно и атмосферско загађење и због тога је теже видјети метеоре. У предјелима са мањим загађењем људи ће много боље видјети ову појаву", казао је Алексић.

Он је објаснио да д оваквих "киша" долази, јер се око Сунца креће велики број малих тијела - комета, астероида - која се временом распадају. То су матична тијела, а у случају Персеида то је матична комета, која се још није сасвим распала.

"Парчићи који отпадну крећу се слободно око Сунца. Током године, како Земља такође кружи око Сунца, она пролази кроз такозвани 'метеорски поток', у којем се налазе остаци матичних тијела, који у виду метеорских киша улазе у атмосферу и сагоријевају", објаснио је Алексић.

Поједине кише метеора се дешавају у одређено доба године, јер тада Земља пролази кроз "метеорски поток".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана