SpaceX ће покушати "ухватити" ракету Super Heavy помоћу рампе за лансирање

Кликс
Foto: Илустрација

Компанија SpaceX се не намјерава ослонити на "ноге" како би спустила своју ракету Super Heavy него ће покушати искористити рампу за лансирање.

Према ријечима оснивача и директора компаније SpaceX Елона Мaска, план је да се ракета покуша ухватити помоћу рампе за лансирање, односно да се закачи "руком" рампе прије него дотакне тло. За контролу спуштања би се користила и "пераја".

Овј процес захтријева изузетно прецизно позиционирање, али има још много времена јер се тестирања Super Heavy ракете очекују тек за неколико мјесеци и то у најбољем случају. Уколико метода буде успјешна, SpaceX неће морати додавати "ноге" на своју ракету. Прецизни систем маневрисања би могао омогућити SpaceX-у да уштеди на времену те да поново лансира ракету без потребе да је помијера с позиције слијетања.

SpaceX жели још ефикаснији ракетни систем у односу на ракете Falcon, јер би се у том слуачају Starship лансирао чешће за различите мисије укључујући путовања на Мјесец и Марс. Ракета којој није потребно ништа осим новог горива би била огроман корак напријед ка том циљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана