Руси направили хеликоптер који може летети на Арктик: Систем загријавања као на свемирском броду

Г.С.
Руси направили хеликоптер који може летети на Арктик: Систем загријавања као на свемирском броду

Москва - Холдинг “Хеликоптери Русије”, који је дио “Ростеха”, започео је серијску производњу арктичких Ми-8АМТ хеликоптера за цивилне купце,

Авијациона фабрика “Улан-Уденски” већ је пустила у рад прву летјелицу, саопштила је прес-служба компаније.

“Арктички хеликоптер Ми-8АМТ завршио је програм тестирања лета и прошао процедуру пријема независне инспекције 'Росацијације'. Једну од главних карактеристика, коју је развио Национални центар за изградњу хеликоптера 'Мил и Камов', представља јединствени систем за загријавање агрегата трансмисије, који омогућава оперативно покретање мотора на екстремно ниским температурама”, наведено је у саопштењу.

Хеликоптер има напредни систем загријавања кабине који се користи на свемирским бродовима.

“Нови Ми-8АМТ биће веома тражен међу широким кругом руских компанија и државних структура, који реализују пројекте и обављају задатке у арктичкој зони. Прва летјелица је спремна за пуштање у рад, у току су преговори са бројним потенцијалним руским купцима”, истакао је генерални директор “Хеликоптера Русије” Андреј Богински.

На хеликоптеру су уграђени додатни резервоари за гориво, како би се повећао домет хеликоптера. Иначе, домет лета арктичког Ми-8АМТ износи до 1.400 километара.

Ми-8АМТсх-ВА је опремљен моћним моторима, системом заштите од леда и скијама за слијетање, дизајниран је за борбу у невјероватно хладним условима, чак и на минус 40 степени целзијуса, као и током екстремних временских непогода. Хеликоптер MI-8AMTsx -ВА покреће пар гасних турбина са појачаним преносом, а има више навигационих система, преноси Спутњик.

У питању је “сјеверна” унапређена верзија чувеног MI-8AMTsx “Терминатор”, чије је наоружање преузето са модела борбеног хеликоптера Ми-24.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана