Руси Американцима демонстрирали моћ своје најбоље ракете VIDEO

Спутњик
Руси Американцима демонстрирали моћ своје најбоље ракете VIDEO

Фото: Сцреенсхот ђ Руси Американцима демонстрирали моћ своје МОСКВА - Руска војска је демонстрирала америчким стручњацима ракетни систем "Авангард" са хиперсоничним крстарећим блоком, саопштено је из Министарства одбране Русије.

"У оквиру реализације Споразума између Русије и САД о мерама за даље смањење и ограничавање стратешког офанзивног оружја, у периоду од 24. до 26. новембра 2019. године, америчком тиму инспектора је на територији Русије демонстриран ракетни систем 'Авангард' са хиперсоничним крстарећим бојевим блоком", наводи се у саопштењу руске војске.

Систем "Авангард" ће бити уврштен у састав наоружања у децембру, истиче се.

Хиперсонични ракетни систем "Авангард" може да носи нуклеарне и конвенционалне бојеве главе. То је моћно стратешко оружје које ће гарантовати безбједност Русије у наредних неколико деценија.

"Авангард" има интерконтинентални домет и може да лети у густим слојевима атмосфере, на граници са стратосфером, а у стању је да развије брзину од 27 маха.

У овом тренутку то је најбржи објекат на свијету. При таквој брзини практично ниједан противракетни систем неће бити у могућности да га заустави, преноси "Спутњик".

Западни медији коментаришу да ће хиперсонични "Авангард" омогућити Кремљу да претекне САД и Кину у тој области.

Крајем прошле године је Министарство одбране Русије успешно тестирало "Авангард". Ракета је лансирана са подручја Домбаровски у Оренбуржју и погодила је циљ на Камчатки удаљен око 6.000 километара.

Тако је програм тестирања летова ракете система "Авангард" у потпуности испуњен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана