Република Српска ће једина у Европи имати “ансат”

Агенције
Република Српска ће једина у Европи имати “ансат”

Република Српска ће за свој МУП највјероватније набавити три руска лака вишенамјенска хеликоптера “ансат” а уговор би требало да буде потписан у трећем кварталу.

Влада Републике Српске је већ одобрила финансијска средства и планирано је да се за ту намену потроши око 21,56 милиона евра.

Набавком “ансата” полиција Републике Српске добиће, након дужег времена, своје прве летјелице пошто је подршку МУП-у РС до сада пружао Хеликоптерски сервис, али је у међувремену одлучено да полиција има сопствену хеликоптерску флоту.

До данас је ознаке МУП-а носио само један хеликоптер “газела” и то у периоду од 2005. до 2008. године када је предат Хеликоптерском сервису, пише портал Тангосикс.

Тако ће Република Српска постати још један од, за сада ријетких корисника овог типа хеликоптера у свијету и прва у Европи.

До сада је осим различитих цивилних корисника у Русији као и руске војске, “ансат” извезен само још у Јужну Кореју и Кину. То је поред Ка-226 тренутно једини лаки вишенјаменски хеликоптер руске производње и први руски хеликоптер те категорије сасвим нове конструкције који је пројектован након распада СССР.

“Ансат” је конструисан као лаки вишенамјенски хеликоптер са класичним носећим и репним ротором и двоструким репом, у зависности од потреба може се користити за превоз путника и робе, надзор, трагање и спасавање, противпожарну борбу, медицинску евакуацију, обуку и тренажу, превоз веома важних особа.

Конструисан је у складу са нормама АП-29 (ФАР-29) категорије А, има висок конструкцијски степен сигурности а примијењена су традиционална али и иновативна техничка ријешења.

С обзиром да се ради о лаком вишенамјенском хеликоптеру, са запремином унутрашњости од 6,7 квадратних метара (негдје се наводи и осам квадрата), “ансат” је веома простран, поред једног или два члана посаде у конфигурацији за превоз људи може да превезе још осам до девет путника (укупно 10 са једним пилотом), а њихов улазак и излазак је олакшан уградњом широких бочних клизних врата.

Умјесто путника може да носи до 1.272 килограма унутрашњег или 1.272 килограма спољашњег терета.

У ВИП верзији предвиђен је превоз до пет путника.

 

Лети у свим метео условима

Опрема хеликоптера омогућује лет у ручним и аутоматским режимима управљања, у свим метео условима.

Има добре карактеристике и у условима надморске висине до 3500 м као и на екстремним температурама ваздуха, од –45 до +50 ºЦ.

За обуку летачког и инжењерског особља се осим симулатора лета нуди техничка и рачунарска учионица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана