Рејзер представио "паметну" заштитну маску: Има вентилаторе и појачава глас

Кликс
Рејзер представио "паметну" заштитну маску: Има вентилаторе и појачава глас

Компанија Рејзер (Razer) је дизајнирала провидну заштитну маску Н95 која појачава људски глас, а уз то је отпорна на воду и огреботине.

Рejзер тврди да је дизајнирао "најпаметнију" заштитну маску на свијету, вишекратни Н95 респиратор назван Проџех Хејз. Концептни дизајн с провидном шкољком направљен је од рециклиране пластике која је отпорна на воду и пластику, а провидна је у толикој мјери да омогућава читање са усана.

Маска досад није добила никаква одобрења ни цертификате па стога нема ни одређену цијену, као ни евентуални датум почетка продаје. Ипак, компанија Рејзер сарађује с тимом научника и медицинских експерата који заједнички улажу напоре како би комплетирали развој маске.

Нова Н95 маска има двије округле зоне с обје стране уста корисника које омогућавају вентилацију, а садрже вентилаторе у облику диска који филтрирају зрак који улази те избацују ЦО2 након издисаја. Из Рејзера тврде да ће маска добити цертификат за филтрирање 95 посто честица из зрака укључујући коронавирус и друге невидљиве опасности.

Вентилатори се могу скинути и напунити, а компанија ради на повећању трајања и ефикасности маске, као и о начину обавјештавања корисника када су потребни нови филтери. Та обавијест би могла стићи у форми нотификације на смартфону.

Вентилатори такође садрже појачала и миркофоне који појачавају глас тако да корисник не мора повисити тон док носи маску и разговара. Без обзира на технологију коју посједује, маска је ипак угодна за ношење, али је за очекивати да буде тежа од обичне.

Такођер, маска садржи и Chrom RGB LED освјетљење тако да њени прстенови могу сијати у боји по жељи. ЛЕД лампице се у мраку аутоматски активирају те омогућавају читање са усана.

Уз маску долази и кућиште за пуњење које има и функцију стерилизације цијелог уређаја помо УВ зрака.

Ова идеја је засад само концепт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана