Први метеорски рој у години

Независне
Foto: pixabay

​Први овогодишњи метеорски рој су наравно Квадрантиди.


Матично сазвијежђе Квадрантида је некада било сазвијежђе Kвадранс Муралис, које је сада дио сазвијежђа Волар, а гдје је и радијант (привидно мјесто гдје се метеори појављују на небу) Квадрантида.

Квадрантиди су активни од 28. децембра до 12. јануара, мада о почетку и крају овог роја у току године се може наћи више различитих датума (нпр. од 26. децембра до 16. јануара). Максимум је у ноћи између 3 - 4. јануара. Спадају у најбројније метеорске ројеве послије Геминида и Персеида.

Квадрантиди су остаци комете 2003 ЕХ1.

Најбоље вријеме за посматрање је од 21х до 4:30х (3 - 4. јануар), док је очекивани Зенитски Просјек по Часу (ЗПЧ) од 40 до 70 метеора за Србију када је све идеално, а дешава се да тај број премаши и 90 метеора по часу. Ипак, реалност је видјети 10-ак метеора сваких сат времена.

Овај рој је за астрономско уживање становника сјеверне земљине хемисфере, али може се чути и да је неко са јужне хемисфере видио неколико квадрантида.

Највећа вјероватноћа појаве Квадрантида је, за разлику од других ројева, ниско на хоризонту.

Ова метеорска "киша" зна да буде пропраћена веома сјајним метеорима, тзв. болидима са магнитудама од преко -4 (сјајнији од Венере).

Уколико желите да посматрате овај метеорски рој по овом хладном времену, пожељно је побјећи од градског свјетла, односно да се посматра са што тамније локације. Укратко, важи правило: мање свјетлосног загађења, више виђених метеора, преноси НатионалГеограпхиц.

Ипак, нема јединственог мишљења о времену максимума јер Америчко метеорско друштво сматра да је максимум између 2 и 3. јануара, док Међународна метеорска организација мисли да је то 3. јануара у 21:40. Дакле, нема чврстих гаранција о времену максимума.

Мјесечина ове године неће правити проблема али облаци можда хоће. Млад Мјесец ће излазити и залазити заједно са Сунцем.
Како пронаћи радијант Квадрантида?

Већина нас на небу лако може наћи сазвијежђе Велики Медвјед и његов препознатљиви дио Велика Кола. Једноставно посматрајте небо мало даље од врха Великих кола у близини звијезде Алкаид.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана