Прва приватна мисија на МСС ће коштати 55 милиона долара по особи

Кликс
Прва приватна мисија на МСС ће коштати 55 милиона долара по особи

Компанија Axiom Space из Хјустона је најавила прву комерцијалну мисију у свемир, у којој ће четири цивила отпутовати на Међународну свемирску станицу.

Мисијом названом Аx-1 ће управљати компаија Axiom Space, а у њој ће као командант учествовати бивши астронаут америчке свемирске агенције НАСА Михаел Лопез-Алегриа, који је уједно и потпредсједник поменуте компаније. Функцију пилота обављаће амерички бизнисмен Лери Конор.

Путовање на МСС ће коштати 55 милиона долара по особи, а лансирање капсуле Crew Dragon, коју је произвела компанија SpaceX, неће бити обављено прије јануара 2022. године.

Канадски инвеститор и филантроп Марк Пети те његов израелски колега Ејтан Стиб ће бити специјалисти мисије.

Четири цивила ће вријеме у свемиру проводити у америчком дијелу МСС-а гдје ће се задржати осам дана и провести истраживање финансирано приватним средствима.

Лопез-Алегриа је посљедњи пут био на МСС-у 2007. године, а током своје двадесетогодишње мисије је обавио четири свемирске мисије. Ако све прође према плану, постат ће прва особа која је била командант цивилне и приватне свемирске мисије. Конор ће постати први пилот приватне свемирске мисије у свемир.

Бивша НАСА-ина астронауткиња Пеги Витсон биће резервни командант мисије.

Компанија Axiom Space је основана 2016. године те намјерава нудити приватне и националне летове у свемир два пута годишње, а тај број би се могао повећати.

Амерички Конгрес жели "пензионисати" МСС до краја 2030. године, а НАСА је задужила поједине компаније да направе "приватни хотел" за свемирску станицу који би се могао спојити са структуром најраније 2024. године.

Компанија Axiom Space је међу онима који развијају "свемирски хотел", а његови сегменти ће се одвојити када MСС заврши своју службу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана