Почела производња нове серије возила "Лазар три" VIDEO

Танјуг
Почела производња нове серије возила "Лазар три" VIDEO

БЕОГРАД - Опремање Војске Србије новим борбеним возилима Лазар 3, који је производ домаће одбрамбене индустрије, представља велики искорак у заштити пјешадијских јединица и значајан допринос процесу унапријеђења оперативних способности војске, саопштило је данас Министарство одбране Србије.

"Вишенаменско оклопно борбено возило точкаш Лазар 3 уведено је у наоружање Војске Србије, а у току је израда нових серија овог возила за војску. Намењено је јединицама пешадије и специјалним јединицама, конструисано је у складу са најсавременијим трендовима у развоју оклопних возила точкаша", наводи се у саопштењу и додаје како се Лазар 3 одликује се високом мобилношћу и заштитом снага.

Лазар 3 може бити опремљен различитим врстама наоружања попут даљински управљаном борбеном станицом са митраљезом од 12.7 мм М-15 и куполом са топом 30 мм, што му омогућава дејства по циљевима на земљи и хеликоптерима и беспилотним летјелицама.

Погон 8x8 и савремени систем независног вjешања свих точкова овом оклопном борбеном возилу омогућавају високу проходност и носивост.

Лазар 3 има и високо софистицирану, модуларну балистичку и противминску заштиту, а тијело возила изђено је од панцирног челика и обезбјеђује могућност уградње spall liner -а, за заштиту од крхотина.

Када је возило наоружано даљински управљаном борбеном станицом број чланова посаде је 12, а у случају уградње куполе број се смањује за једног војника.

Систем за кондиционирање ваздуха обезбjеђује функционисање возила и посаде у екстремним климатским окружењима, а пушкарнице су заштићене балистичким стаклом.

Лазар 3 може да развије максималну брзину до 110 километара на сат, изузетних је маневарских способности које му омогућавају да оствари подужни нагиб 60 процената, бочни нагиб од 30 посто, савлада вертикалне препреке од 55 центиметара, ров од два метра и водене препреке од 1,6 метара.

" Захваљујући модераном приступу оклопне заштите, покретљивости и ватреној моћи, оклопно борбено возило Лазар 3 може се користити за реализацију бројних задатака", закључује се у саопштењу Министарства одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана