Планирана изградња фабрике и смјештаја за астронауте на Мјесецу

Срна
Foto: Илустрација

ПАСАДЕНА- Америчка агенција за напредне пројекте одбране /ДАРПА/ жели да на Мјесецу изгради фабрику и друге велике објекте, наводи "Индипендент".

Ова агенција која дјелује при Министарству одбране САД покренула програм "Нова производња, материјали и ефикасан дизајн за орбиту и Мјесец" /НОМ4Д/, који би могао да доведе до развоја нових технологија за подизање великих лунарних структура које ће се градити изван Земље.

Како се наводи, те грађевине требале би да имају потпуно нове концепте, те различите материјале, као и неземаљски дизајн, који би се могао користити у развоју и градњи "великих и отпорних система".

Од компанија које ће предлагати технологије које би ДАРПА могла да изабере за свој пројекат траже се идеје о дизајну који ће бити толико ефикасан да ће се моћи градити само изван Земље.

Наса има дугорочне планове за Мјесец и након завршетка мисије "Артемис", којом ће људи поново крочити на тај Земљин сателит.

Размишља се о развоју неке врсте смјештаја на Мјесецу у којем би неколико дана могли боравити астронаути.

У Наси се надају да би Мјесец могао бити полазна тачка за даља свемирска истраживања, али и нове мисије на друге планете.

Истовремено, руска Државна корпорација за космичке активности "Роскомос" у преговорима је са Кином и другим међународним партнерима о формирању базе на Мјесецу.

Шеф "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин навео је да се преговара о успостављању истраживачке базе на Земљином сателиту.

Руски програм истраживања Мјесеца требао би да започне ове године, а Русија планира људску лунарну мисију 2028. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана