Писмо Ајнштајна са формулом Е=mc2 продато за 1,2 милион долара

Танјуг
Писмо Ајнштајна са формулом Е=mc2 продато за 1,2 милион долара

БОСТОН - Писмо Алберта Ајнштајна написано руком у којем се налази и његова чувена формула Е=mc2, продата је на аукцији за више од 1,2 милиона долара, што је три пута више од очекиваног износа, саопштила је аукцијска кућа RR Auction из Бостона.

Архивисти из Програма Ајнштајнови папири Института за технологију у Калифорнији и Хебрејског универзитета у Јерусалиму тврде да на свијету постоје још само три позната примерка гдје је Ајнштајн чувену једначину написао својом руком.

Из куће RR Auction  наводе да је овај посљедњи примјерак једини који се налази у приватној колекцији и да се за њега тек недавно сазнало, преноси Гардијан.

Аукцијска кућа је очекивала да ће писмо бити продато за око 400.000 долара.

“То је важно писмо и са холографског становишта и са становишта физике”, рекао је потпредсједник аукцијске куће Боби Ливингстон, који је формулу о односу енергије и масе назвао најпознатијом на свијету.

Једначина којом се одређује да је енергија једнака маси помноженој квадратом брзине свијетлости у вакууму промјенила је физику доказујући да вријеме није апсолутно и да су маса и енергија еквивалентне.

Писмо, које је на једној страни написано на њемачкој језику, упућено је пољско-америчком физичару Лудвику Силберстину, а датирано је на 26. октобар 1946.

Силберстин је био познати критичар појединих Ајнштајнових теорија.

Једна од реченица у писму написаном на меморандуму Универзитета Принстон гласи: “На ваше питање може се одговорити формулом Е=mc2 без икаквог предзнања”.

Писмо је било дио Силберстинове личне архиве, коју су продали његови насљедници.

Купац је означен само као анонимни колекционар докумената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана