Параплегичари поново ходају, пливају и возе бицикл захваљујући револуционарном имплантату

телеграф
Foto: принтскрин

Тројица параплегичара поново могу да ходају, пливају, па чак и возе бицикле по први након након неколико година - све то захваљујући револуционарном имплантату у кичменој мождини.

Један од њих је прва особа на свијету која је могла слободно да хода упркос потпуном пресјечењу кичмене мождине, док је други парализовани пацијент успио да постане отац уз помоћ ове технологије.

Уређај, који функционише тако што стимулише регион кичмене мождине који активира мишиц́е трупа и ногу, био је толико ефикасан да су сви пацијенти могли да стоје и ходају само један дан након што је активиран, рекли су истраживачи.

Контролише га софтвер вештачке интелигенције (АИ) који реактивира неуроне преко пејсмејкера ​​уметнутог у абдомен особе.
Првих неколико корака било је невјероватно - остварање сна”, рекао је Рокати.

Како функционише?

Меке електроде се постављају испод пршљенова пацијента, директно на кичмену мождину. Они се контролишу помоћу АИ софтвера који реактивира неуроне преко пејсмејкера ​​уметнутог у абдомен особе. Уређај се активира са два мала даљинска управљача, који се постављају на шетач пацијента и бежично повезују са таблетом, који заузврат просљеђује сигнале пејсмејкеру. Када се притисну дугмад, то омогућава пацијенту да хода.

Истраживачи истичу да њихов уређај није лијек за повреду кичме и да је технологија још увијек превише компликована да би се користила у свакодневном животу.
Али без обзира на то, досадашњи развој је заиста невјероватан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана