Ово су најмањи функционални телефони – посебно су популарни у затворима

б92
Foto: принтскрин

бУ временима када смо опседнути величином или резолуцијом екрана телефона, количином меморије и складишта или бројем камера које могу да се сместе на уређај, тржиште нуди и друге екстреме - најмање телефоне који су доступни.

Међу таквим телефонима је и Занко Тини Т1 - вероватно најмањи функционални телефон који се може пронаћи на тржишту.

Занко Тини Т1 је дугачак свега 46,7 милиметара и тежак је 13 грама. И поред тако малих димензија, телефон се може похвалити добром функционалношћу.
 Ту је могућност обављања позива, слања текстуалних и СМС порука. Може да ускладишти укупно 300 телефонских бројева и до 50 СМС порука.

Телефон има величину ОЛЕД екрана од 12,5 милиметара, подржава Нано СИМ картице, користи Микро УСБ интерфејс и напаја га 200мАх батерија која траје до три дана. Ту је и Блутут конекција за слушање музике, а могуће је Занко Тини Т1 синхронизовати са смартфоном.Још један модел, који спада у категорију најмањих функционалних телефона, јесте Л8Стар БМ70.

Телефон је дугачак 61,8 милиматера и има ширину од 23,6 мм. Може се наћи и на нашем тржишту, у огласима гдје се продаје по цијени од око 2500 динара.

Такође је потпуно функционалан - нуди опције позивања, слања СМС порука, има Дуал-СИМ подршку, батерија му траје два дана и има могућност измене гласа (коју нуди и Занцо Тинy Т1).

Упркос томе што произвођачи ових телефона сугеришу да је њихова намјена да се користе у хитним случајевима, временом су пронашли потпуно другачију сврху.

Занимљиво је да су овакви мали телефони посебно популарни код затвореника. Мобилни телефони су тражена роба свуда, па и у затворима, гдје се кријумчаре на различите начине.

Када су се овако мали телефони појавили на тржишту, постојале су иницијативе да се њихова дистрибуција забрани.

Произвођачи су оптуживани да овакве уређаје праве с намјером да се кријумчаре у затворима, гдје могу да избјегну мјере детекције због своје величине и могућности преношења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана