Ови производи су настали захваљујући истраживању свемира

Агенције
Ови производи су настали захваљујући истраживању свемира

Током година научили смо да су неки од најпопуларнијих и најкориснијих изума и производа, настали у војним лабораторијумима широм свијета.

Али, јесте ли знали да иза неких од најпопуларнијих производа које сви користимо стоји НАСА и њен свемирски програм?

Технологија која стоји иза тих производа оригинално је осмишљена како би одржала астронауте на животу и учинила им боравак у свемиру што лакшим. Убрзо су предузетници препознали предности те технологије, примијенили ју за комерцијалну употребу и остало је, како се то често каже, историја.

Увјерени смо да сте и сами током живота користили барем један од ових производа и тако, иако тога нисте били свјесни, искористили предности “свемирске” технологије.

Патике с материјалом који апсорбује ударце

Знате онај угодан осјећај меканих ђонова у патикама кад трчите или скачете? Управо је технологија апсорбовања удараца произашла из технологије којом су производили кациге за астронауте. Јер и њихове главе је требало заштитити.

Душек с меморијском пјеном

Крајем 1960-их Чарлс Јост развио је меморијску пјену за авионска сједишта. Уз то што су била меканија од ранијих сједала, могла су апсорбовато велику количину енергије, што су у НАСА препознали као изврстан материјал за њихове свемирске летјелице и авионе. Данас меморијску пјену најчешће можемо пронаћи у мадрацима и јастуцима.

Справе за вјежбање

Дуготрајан боравак у свемиру узрокује слабљење мишића и костију, због чега астронаути морају свакодневно вјежбати. Али, у бестежинском стању дизање тегова баш и нема превише смисла. Зато су у НАСА развили справе које користе гуму и опруге како би створиле отпор и тако пружиле астронаутима потребну вјежбу. Осим тога, пуно су једноставније и лакше за транспорт од класичних тегова што није мала ствар приликом пута у свемир.

Мјерење температуре у уву

Већина родитеља добро је упозната с малом справицом која у само неколико секунди може измјерити температуру њиховог дјетета. Довољно ју је ставити у уво и причекати резултат. Али, иза те технологије заправо се скрива иста технологија коју астрономи користе за мјерење температуре звијезда и планета. Ради се о инфрацрвеној технологији која може веома брзо одредити температуру тијела зависно о томе колико оно инфрацрвене енергије емитује.

Наочаре отпорне на огреботине

Носите ли наочале, вјероватно користите оне с пластичним лећама. Али није увијек било тако. Прије су се за корекцију вида користиле стаклене леће, које су се приликом кориштења могле оштетити или чак разбити. Како би пронашли бољи материјал, произвођачи наочала окренули су се технологији која је развијена у истраживачком центру Амес. Тамо је развијен пројект прочишћивача воде за свемирске летјелице, али и премаз за кациге астронаута који их је штитио од разбијања и огреботина. Управо је тај премаз био кључан за развој данашњих пластичних лећа.

Паста за зубе која обнавља зубе

Дужи боравак у свемиру утиче на кости астронаута па су се у НАСА морали побринути да зауставе губитак кључних минерала из кости по повратку астронаута из свемира. И тако је настао синтетички облик минерала хидроксиапатит који се иначе налази у костима и зубима. Данас га можемо пронаћи у пастама за зубе које учвршћују зубну цаклину и смањују осјетљивост зуба.

Термална дека

Хитне службе у својој основној опреми имају и овај производ за чији је развој заслужан свемирски програм. Термална дека заправо се састоји од алуминијумске фолије, изузетно је лагана, а истовремено штити од воде, вјетра и губитка топлоте. Настала је током развоја сателита Ецхо како би се сустави заштитили од ниске температуре и прашине у свемиру.

Кварцни сат

Данас све више људи користи дигиталне и паметне сатове, но кварцни сат настао је управо захваљујући НАСА. Они су развили кварцни кристал како би могли што прецизније мјерити вријеме. Наиме, како кварц уз електричну стимулацију вибрира, те вибрације се користе за мјерење времена. Кварцни сатови се и данас сматрају најпрецизнијим сатовима на тржишту.

Пегла за косу

Да, вјеровали или не, али омиљено женско помагало настало је захваљујући НАСА. Точније, захваљујући њиховом истраживању наноматеријала у којем су први пут кориштене керамичке наночестице. Стручњаци су открили да кад се посебне керамичке наночестице загрију, производе негативне или позитивне јоне, што се показало изврсним за обликовање косе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана